Site coolinaria.ro

Tinerii trebuie sa adopte o dieta mai echilibrata


Tinerii trebuie sa adopte o dieta mai echilibrata Au inceput sa fie identificate tot mai multe legaturi directe intre stilul de alimentatie practicat in Occident si problemele de sanatate mentala ale tinerilor, in special cei aflati la varsta adolescentei. Inclinatiile catre violenta, comportamentele exacerbate si problemele de natura emotionala par sa se datoreze si unui consum marit de mancare tip fast-food servita pe graba, bauturi cu efect energizant, carne de porc, produse de brutarie pe baza de faina alba rafinata si altele.

Cercetatorii din Germania, care au intreprins mai multe studii in aceasta directie, au urmarit reactiile adolescentilor din grupuri diferite, o parte fiind adepti ai unui stil alimentar specific Vestului si un alt grup care practica un stil alimentar ceva mai sanatos. Adolescentii care au acceptat sa includa in dieta lor si fructe, zarzavaturi si cereale integrale au dovedit la final ca sunt mai sanatosi din punct de vedere mental decat cei care consumau asemenea produse naturale mai rar.

In baza unor chestionare special create pentru a urmari alimentatia tinerilor in functie de categoriile de alimente evidentiate prin cele mai recente standarde internationale s-au facut legaturi clare intre anumite produse si efectul lor la nivel comportamental, fiind invitati sa participe la acest studiu si tineri cu probleme grave de integrare in societate sau cei care chiar au avut probleme cu organele de ordine. Adolescentii au fost preferati ca grupa-tinta de varsta pentru aceste studii deoarece se stie ca problemele de natura mentala se dezvolta exact in aceasta perioada. Astfel s-a si propus de fapt o cale practica de prevenire a dezechilibrelor la nivel mental si printr-o alimentatie corecta.

Unul dintre punctele cheie ale acestor studii este si concluzia ca alimentatia nesanatoasa va fi mereu insotita si de un stil de viata sedentar, petrecut fie in fata calculatorului fie la televizor ori in compania prietenilor. Alte probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare pot sau nu aparea inca de la aceasta varsta, dar accentul s-a pus mai degraba pe sanatatea mentala in relatie cu alimentatia si mai putin pe alte probleme de natura medicala. Lista de nutrimente sanatoase propusa prin chestionarele cercetatorilor si alte documente de lucru este in deplin acord cu standardele recomandate de toate organizatiile mondiale de sanatate si s-a atras astfel atentia ca, in special in Occident, adolescentii sunt expusi riscului de a dezvolta o boala mentala mai mult decat in alte zone ale lumii.

Masurile luate destul de recent chiar de factori de raspundere, membri ai Uniunii Europene, pentru a se promova o alimentatie mai echilibrata in special in randul tinerilor si a se identifica mijloace de introducere in comert a mai multor produse naturale, neprocesate sunt de fapt o reactie binevenita la asemenea studii medicale, carer atrag de multa vreme atentia asupra riscurilor mari de sanatate pe care le poate induce in randul populatiei largi alimentatia nesanatoasa.

Autor:  Lucia Mihailescu