Site coolinaria.ro

O dieta echilibrata pentru copii


O dieta echilibrata pentru copii Dupa ce bebelusii implinesc varsta de 2 ani, parintii vor fi preocupati de stabilirea unei diete cat mai echilibrate pentru micutii care de acum incolo vor avea nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de hrana solida si lichide diverse. Cele trei mese pe zi, servite la ore fixe, sunt obligatorii bineinteles si in cazul bebelusilor, iar gustarile dintre mese e bine sa fie administrate dimineata si dupa-amiaza.

Unele mamici fac greseala sa ofere copilului cantitati mai mari de lapte de vaca si branzeturi deoarece ele asociaza automat sugerea la san cu administrarea de lactate si branzeturi. Medicii insa recomanda in aceasta situatie o limitare a consumului de lapte de vaca, alte lactate si branzeturi si o diversificare a meniului cu alte alimente. Si aportul de sucuri naturale trebuie mentinut sub control nefiind indicat sa i se ofere celui mic suc din belsug, chiar daca acesta va manifesta dorinta de a bea mai mult.

Dieta pentru copii trebuie in general sa respecte cateva reguli simple pentru a isi atinge obiectivele, respectiv prevenirea unor boli precum diabetul sau obezitatea, stimularea cresterii si dezvoltarea adecvata a abilitatilor motorii. In primul rand este bine sa se ofere din timp copilului sansa de a experimenta cu o gama larga de alimente dintre care va selecta si singur pe acelea care ii plac. Bineinteles, la o varsta frageda, copilul va servi aceste alimente intr-o forma adecvata, samburii, semintele, coaja, alimentele incarcate cu fibre, oase si pielita sau cele picante nefiind deloc recomandate.

Cerealele integrale pot fi acum introduse cu succes in dieta celui mic si, alaturi de fructe si zarzavaturi, ar trebui sa devina unul dintre felurile de baza ale dietei copilului si pe viitor. Grasimile sunt foarte indicate pentru alimentatia celor mici, dar o limitare a grasimilor saturate va fi binevenita. Produsele bogate in grasimi care nu reprezinta un pericol pentru cresterea colesterolului sunt cele mai indicate. Inutil de adaugat ca si sarea si zaharul trebuie oferite in cantitatile zilnice recomandate de medici.

Dantura copiilor si sistemul lor osos precum si buna dezvoltare a sistemului muscular vor fi stimulate de o alimentatie bogata in fier si calciu si e bine ca parintii sa dea in acest caz un exemplu personal servind masa impreuna cu copilul si savurand cu placere ouale fierte, branzeturile, spanacul si alte alimente pline de nutrimente utile. Alimentele procesate, pline de calorii si grasimi din comert, trebuie insa evitate fiind recomandata o dieta pe baza de produse cat mai naturale, procurate de la producatori siguri.

Portiile la masa pot fi ajustate chiar si zilnic in prima faza, asteptandu-se momentul in care copilul sa dezvolte o rata constanta a cresterii. In anumite zile, el va manca foarte putin la masa, iar a doua zi va cere portii mai mari si apetitul lui va parea mai crescut decat de obicei, dar nu e vorba decat despre o rata fluctuanta a crsterii care se va normaliza cu trecerea timpului. Foarte important, copiii nu trebuie fortati sa manance totul din farfurie, cum se spune, deoarece astfel pot respinge pe viitor mancarea sau chiar sa dezvolte alergii alimentare pe fond nervos.

Proteinele sunt importante la aceasta varsta frageda si, in cazul celor mici, carnea si ouale sunt prima alternativa, dar se poate apela ocazional si la alte formule precum proteinele vegetale sau cele din alte surse sanatoase. Grasimile nu trebuie insa sa depaseasca 30 la suta din totalul alimentelor consumate de-a lungul zilei, iar uleiurile vegetale de calitate si carnea de peste dezosat ar trebui sa primeze fata de grasimile saturate. In general, grasimile nutrebuie sa depaseasca cantitatea de 50 de grame pe zi in alimentatia copilului.

Cel mai bun prieten al parintilor in aceasta perioada de inceput, cand se doreste stabilirea unei diete echilibrate pentru copil, va fi, pe langa medicul de familie, chiar cel mic care, daca se i se comunica calm si eficient care sunt implicatiile fiecarui fel de mancare pentru cresterea sa, va coopera fara probleme, acceptand sa experimenteze gustul mai multor produse si exprimandu-se pozitiv sau negativ de fiecare data cand va fi consultat. Este vital ca parintii sa nu forteze copilul sa manance un anume fel de mancare pentru ca posibilitatea ca cel mic sa dezvolte o alergie temporara sau cronica la acel produs este destul de mare. Copilului trebuie sa i se ofere tot ceea ce recomanda medicul, cu accent pe calitatea alimentelor, si in rest este de sperat ca treaba va decurge de la sine cat se poate de firesc si fara prea mari batai de cap.

Autor:  Lucia Mihailescu