Site coolinaria.ro

Sfaturi feng shui pentru amenajarea unei bucatarii


Sfaturi feng shui pentru amenajarea unei bucatarii Feng shui, asa cum unii dintre dumneavoastra stiu deja, este o arta straveche care propune folosirea inteleapta a spatiului cu scopul de a obtine maxime beneficii atat pentru fluidizarea traficului cat si pentru a induce astfel o armonie si un sentiment de relaxare la nivelul subconstient al psihicului uman. In ce priveste bucataria noastra, o asezare corecta a mobilierului si a ustensilelor de gatit va aduce, pentru intreaga familie, noroc, prosperitate si multa armonie.

In centrul preocuparilor noastre, atunci cand dorim sa regandim spatiul din bucatarie, va sta intotdeauna aragazul/plita. Acesta este inima bucatariei si este recomandat sa asezam acest dispozitiv in asa fel incat bucatarul sa poata avea sub priviri o arie cat mai larga din bucatarie. Un bucatar fericit este un bun bucatar, deci a canaliza energiile sale in aceasta directie si a elimina stresul inseamna sa ii oferim sansa de a gati asa cum ii place, ajutandu-l inclusiv prin dispunerea adecvata a aragazului. De aceea e bine ca si spatiul alaturat sau de deasupra sa fie lasat putin mai liber, pentru a permite relaxarea si odihnirea ochilor, si nu inchis sau prost luminat prin aglomerarea de corpuri de mobilier.

Masa de gatit si ustensilele vin pe locul al doilea atunci cand gandim spatiul din buvatarie in acord cu filosofia feng shui. Curgerea sau fluiditatea sunt o regula de baza pentru adeptii acestei arte si este indicat ca traficul sa se poata desfasura usor de la masa de bucatarie la chiuveta ori la aragaz, astfel incat bucatarul de asemenea sa pastreze o stare mentala pozitiva si sa condimenteze mancarea si cu sentimentele sale de fericire si implinire nu doar cu ingrediente diverse. Asezati deci masa intr-o pozitie usor accesibila, care sa permita accesul liber la plita, chiuveta si ustensilele de gatit. Chiuveta si amplasarea ei este esentiala pentru bunul mers al lucrurilor in bucatarie. Unul dintre principiile de baza din feng shui spune ca focul si apa sau focul si gheata nu se potrivesc impreuna si, in consecinta, aragazul nu trebuie sa se afle in apropierea chiuvetei sau a frigiderului. Acestea, chiuveta si frigiderul, vor trebui sa se afle in diagonala cu aragazul/plita de gatit. Pentru siguranta dvs. nu uitati totusi ca frigiderul foloseste prize de energie si cablul electric, deci nu se impaca bine cu stropii de apa din chiuveta. Amplasati toate aceste dispozitive in asa fel incat sa nu alaturati focul de apa/rece, dar sa si evitati scurcircuitele, plasand la distanta chiuveta si frigiderul.

Chiuveta se impaca foarte bine cu plasamentul la fereastra deoarece aerul si apa se completeaza. Aragazul insa sau plita nu trebuie nicicum sa se afle langa fereastra deoarece se spune ca energiile pozitive pot astfel sa paraseasca locuinta si vor duce cu ele tot norocul din casa laolalta cu prosperitatea familiei. Apa/chiuveta aflate langa fereastra vor avea efectul opus, adica vor fi de bun augur pentru armonia si norocul familiei. In plus, prin amplasarea aragazului langa fereastra creste riscul de incendiu deoarece curentii schimbatori de aer pot stinge ochiul de la aragaz ori pot provoca un incendiu prin apropierea periculoasa a perdelei sau a prosoapelor din bucatarie de sursa de foc.

Nici cuptorul cu microunde nu e bine sa fie amplasat langa aragaz sau chiuveta atat din ratiuni de securitate cat si din cauza blocarilor de energie in bucatarie. Cuptorul cu microunde trebuie sa fie plasat undeva pe un suport aflat la distanta, intr-unul din colturile din bucatarie pentru a permite o buna circulatie a energiilor, dar si pentru ca emana un nivel de radiatii crescut pe perioada sa de functionare. Filosofia feng shui si adeptii sai sunt de fapt destul de retinuti atunci cand vine vorba de utilizarea cuptorului cu microunde in bucatarie deoarece se crede despre acesta ca este un dispozitiv mai degraba periculos si inutil pentru armonia casei.

Printre diversele tehnici feng shui de largire a spatiilor de locuit, fie si prin apelul la iluzii optice, se afla si folosirea de oglinzi de perete care sa creeze senzatia de larg si confortabil. Asemenea solutii se aplica de obicei in bucatariile inguste, unde nu exista alte solutii pentru a se induce sentimente de bine si relaxare in psihicul bucatarului. De obicei oglinzile se aseaza chiar pe usa de acces in bucatarie si apoi pe latura sa opusa, adica in cele mai multe situatii fie sub fereastra, fie chiar se folosesc ferestre speciale, cu aspect de oglinda, care sa creeze iluzia de spatiu larg. Prin dispunerea simetrica a celor 2 oglinzi, una la usa si una la fereastra, spatiul din bucatarie va parea mai mare. Similar, se poate proceda cu peretele din spatele aragazului si cel opus, adica se plaseaza oglinzi inalte de perete in spatele plitei de gatit si pe peretele opus aragazului ca sa se redea senzatia de spatiu larg.

Drept concluzie, merita sa retinem faptul ca in filosofia feng shui orice aranjare mai putin inspirata, care induce sentimente negative in psihicul uman, trebuie modificata si ca, daca dorim sa folosim tehnici diverse ale inteleptilor feng shui trebuie sa respectam regulile de baza care privesc fluiditatea, curgerea fireasca a energiilor si sa evitam apropierea unor principii care sunt complet opuse. Recomandarile pentru reasezarea unui spatiu de locuit nu pot avea un caracter general deoarece fiecare locuinta are specificul sau si, de asemenea, fiecare bucatar va avea si preferintele sale speciale precum si un stil independent de gatit.

Autor:  Lucia Mihailescu