Site coolinaria.ro

5 trucuri pentru a evita „bagajul suplimentar” din vacanta de sarbatori


5 trucuri pentru a evita „bagajul suplimentar”  din vacanta de sarbatori Se stie ca în perioada sarbatorilor avem tendinta sa ne îngrasam, cedând în fata tuturor bunatatilor care se prepara special pentru aceasta perioada. Iar daca ne hotarâm sa plecam în vacanta, pornim la drum cu gândul ca macar scapam de ispita, pentru ca nu vom mai petrece atâta timp în bucatarie gustând din diferite preparate.

În realitate, însa, ficare escala în aeroport si orice excursie cu masina în vacanta poate constitui o capcana pentru înfruptarea cu lacomie din diferite alimente nu tocmai sanatoase.

Calatoriile reprezinta, în general, o întrerupere a programului si stilului de viata cu care ne-am obisnuit, inclusiv obieciurile de mâncare sunt afectate putând duce la câstigarea unui „bagaj suplimentar” nedorit. De aceea, este foarte bine ca, indiferent de locul în care mergi de sarbatori sau calea de a ajunge acolo, sa fii pregatit pentru orice – de la întârzieri de zbor la un mini-bar ticsit cu de toate în camera de hotel – pentru a fi mai usor sa nu cedezi tentatiilor.

Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd. si membru în „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), prezinta 5 trucuri pentru a evita „bagajul suplimentar” în vacanta de sarbatori.

• Atentie la excursiile cu masina – Renunta la opririle la benzinarii sau fast-fooduri de pe marginea drumului pentru o masa rapida. Mai bine îti faci pregatesti de acasa o gustare sanatoasa pentru drum. Si, cel mai important, nu pleca de acasa fara sa manânci. „Sa pleci în excursie fara o masa sanatoasa înainte e la fel de periculos ca atunci când mergi la cumparaturi cu stomacul gol. Daca te grabesti, poti lua cu tine un shake sau un baton proteic pentru a fi mai putin tentat de ofertele drive-in”, precizeaza dr. Luigi Gratton.

• Fa-ti pachet din timp – Batoanele proteice, fructele, nucile, boabele de soia sau chiar morcovii mici pot fi o gustare excelenta nu doar atunci când mergi cu masina, dar si atunci când planuiesti sa zbori cu avionul. Sa gasesti produse sanatoase în aeroport poate fi o provocare, iar daca totusi gasesti fructe, iaurt sau salate, cu un pachet pregatit de-acasa poti economisi mai multe calorii si bani.

• Si caloriile lichide conteaza – Sa fii hidratat, mai ales daca pleci cu avionul, este foarte important, fiind recomandat câte un pahar de lichide la fiecare ora de zbor. Dar daca te limitezi la sucuri si cocktailuri, nu faci altceva decât sa te hranesti o multime de calorii. Bea doar apa si ceai sau energizante fara zahar.

• Mare grija la mini-bar – Daca stati la hotel, foarte probabil ca veti avea de suferit din cauza oboselii combinate cu tentatiile din mini-barul din camera sau oferta de room service. Mai bine renunta sa ceri cheia de la mini-bar de la bun început si solicita, în schimb, îndrumari pentru optiuni de cina cu mâncare usoara si sanatoasa cu care esti obisnuit.

• Mai bine putina miscare – Daca avionul tau decoleaza cu întârziere, profita de timpul liber pentru o plimbare pe aeroport si nu ceda tentatiei de a lenevi prin restaurante. Sa calatoresti poate fi foarte obositor, dar decât sa te refugiezi în mâncare pentru energie, mai bine fa câtiva pasi în plus în preajma hotelului sau imediat ce ai ajuns acasa.

„Indiferent daca petreceti sarbatorile în afara tarii sau doar la câtiva kilometri distanta de casa, sa te întorci acasa si sa începi noul an fara <> nedorite este cel mai frumos cadou pe care ti-l poti face de sarbatori”, adauga Dr. Luigi Gratton.

Autor:  Iosub Alin