Site coolinaria.ro

Lista de ingrediente pentru Sarbatori


Lista de ingrediente pentru Sarbatori Cumparaturile pentru masa de Craciun sau cea de Anul Nou sunt destul de diferite de cumparaturile facute in restul anului si de aceea este nevoie mereu de ceva in plus in aceasta perioada, nu intotdeauna la indemana daca nu ai acces la o lista cat de cat completa de ingrediente din care sa selectezi acele produse sau ingrediente pe care stii cu siguranta ca le vei folosi la felurile de mancare pe care ai de gand sa le pregatesti cu aceste ocazii.

Intrucat la mesele sarbatoresti nu poti avea succes daca nu incluzi obligatoriu si aperitive diverse impreuna cu bauturi de tot felul, care sa acompanieze fericit desertul si felurile principale de mancare, lista urmatoare include intreaga gama de produse la care se poate apela atunci cand iti doresti sa faci cumparaturile pentru masa de Craciun sau aceea de Anul Nou. Majoritatea ingredientelor alimentare sunt usor de gasit in comertul romanesc si nici nu costa o avere ca sa se planga cineva ca nu si le-ar putea procura din lipsa de fonduri:

I. Zarzavaturi, legume, fructe
1. Cartofi rosii, albi si fulgi de cartofi pentru piure
2. Cartofi dulci pentru gratare si ingrediente in retete diverse
3. Varza alba si varza rosie pentru gatit si ornat, dar si meniu vegetarian
4. Varza murata pentru sarmalute si moare de varza de cea mai buna calitate
5. Varza de Bruxelles - meniu vegetarian sau aperitiv
6. Broccoli - meniu vegetarian sau aperitiv
7. Fasole mare si mica, rosie, alba sau orice alt sortiment, la alegere - meniu vegetarian
8. Mazare verde la conserva sau congelata
9. Morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, conopida
10. Patrunjel verde, marar si leustean verde
11. Salata de laptuci, spanac sau alte sortimente de salata verde - meniu vegetarian
12. Ciuperci proaspete, marinate sau la conserva - meniu vegetarian sau aperitiv
13. Ceapa alba, rosie, ceapa frantuzeasca, de toate dimensiunile
14. Mere si pere pentru gatit si/sau pentru servit la desert
15. Lamai, portocale, mandarine, clementine etc. pentru gatit si/sau desert
16. Condimente: salvie, cimbru, menta, rosmarin, busuioc, usturoi, papricas, piper alb, negru, coriandru, ienibahar, scortisoare, nucsoara, de preferat cam toata gama de condimente, oferita si la pachete promotionale, complete
17. Fructe uscate si conservate: stafide, migdale, curmale, smochine, prune, fructe de padure si altele
18. Soia, tofu si produse din soia - meniu vegetarian
19. Vinete congelate, ardei grasi proaspeti sau congelati, ardei iuti
20. Muraturi, castraveti, gogonele, ardei, rosii, conopida, pepene rosu si altele
21. Banane, pepene galben, kiwi, ananas, papaia, struguri proaspeti orice se gaseste pentru gatit, dar si un efect deosebit la desert

II. Produse de bacanie
1. Orez cu bob lunguiet si orez cu bobul scurt
2. Orez brun
3. Bicarbonat de sodiu, praf de vanilie si praf de copt
4. Drojdie pentru copt, uscata sau nu dupa preferinte
5. Paine alba, integrala, de secara in forma de bulci si franzela sau paine la tava ori impletita
6. Zahar alb si zahar brun
7. Unt si smantana, fie degresate fie nu asa cum preferati sa realizati retetele culinare
8. Ulei alimentar din ulei de floarea-soarelui, de masline, de arahide etc.
9. Branzeturi la alegere, cas, cascaval, burduf, branza dulce de vaca, parmesan, camembert etc.
10. Budinca instant sau ingrediente specifice
11. Oua de gaina, albe si rosii
12. Faina de porumb
13. Gris alimentar
14. Faina alba simpla sau gata preparata pentru aluaturi
15. Frisca vegetala si/sau animala, la alegere
16. Siropuri de fructe la alegere, de mere, de visine, de afine, de menta etc.
17. Jeleuri de fructe
18. Lapte gras si degresat, lapte batut
19. Suc de lamaie concentrat si natural
20. Hartie de bucatarie, folie de aluminiu, folie de plastic etc.
21. Mustar dulce si iute
22. Miez de nuca si alune din toata gama disponibila pe piata romaneasca
23. Suc natural de portocale pentru retetele culinare
24. Sos Worcestershire
25. Optional, suc concentrat din peste, carne de pui, zarzavaturi sau din vita; recomandat totusi sa fie preparat acasa
25. Esente naturale pentru gatit (lamaie, rom, vanilie etc.)
26. Vin alb sec pentru gatit
27. Tigarete, trabucuri, tigari de foi, la alegere

III. Carne si produse din carne
1. Oase de pui, oase garf sau alte sortimente pentru ciorbe sau sucuri concentrate din zeama de carne
2. Carne tocata simpla sau in amestec
3. Slanina simpla, slanina afumata, slanina fiarta pentru gatit
4. Carne de vita, fara grasime (se sectioneaza cu atentie si se indeparteaza inainte de gatit)
5. Carne de porc, fara grasime (se sectioneaza cu atentie si se indeparteaza inainte de gatit)
6. Carne de oaie, la alegere si in functie de producator
7. Carne de pasare, gaina, curcan, rata, gasca
8. Mezeluri, salam si parizer, la alegere
9. Carnati simpli si in sange, carnati afumati, carnati ardelenesti, carnati gata preparati sau semipreparati, crenvursti etc.
10. Ficat de porc, vita, ficatei pasare
11. Sunca din intreaga gama, la alegere
12. Afumaturi, asa cum crede fiecare ca poate servi la masa
13. Pateuri, carne conservata etc., in special ca ingrediente in retetele culinare
14. Selectii carne pentru racituri

IV. Bauturi alcoolice si racoritoare
1. Vinuri rosii - Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Murfatlar, Beaujolais, Burgundia, Merlot etc
2. Vinuri albe - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Chablis, Riesling etc., vinuri demiseci si dulci
3. Vin spumos si sampanie
4. Vin de Porto si Sherry
5. Coniacuri si brandy
6. Whisky
7. Gin si lichioruri
8. Apa tonica
9. Apa minerala
10. Bere, la alegere
11. Suc de portocale preparat sau nu in casa, de mandarine, de fructe, la alegere
12. Bauturi, de preferat, slab alcoolizate, "de cursa lunga", precum tuica fiarta sau diluata ori rachiul de fructe
13. Palinca de prune, tuica tare si alte sortimente similare, servite doar ca aperitiv, inainte de felurile principale
14. Punch, la alegere
15. Gheata pentru servit (puteti pregati din timp cuburi de gheata chiar si din vin alb sau din suc de portocale, din cola ori alte bauturi)
16. Ceai negru, ceai verde, ceaiuri din retete speciale

Autor:  Lucia Mihailescu