Site coolinaria.ro

Proteinele si efortul fizic intens


Proteinele si efortul fizic intens Fara un aport util de proteine sistemul nostru muscular nu s-ar putea reface atat de repede, mai ales dupa eforturile fizice intense pe care le presupun exercitiile fizice sau anumite activitati la locul de munca. Exista pentru asemenea situatii proteine care refac mai repede masa musculara si pot fi asimilate mai usor de catre organism si proteine care de asemenea contribuie la refacerea masei musculare, dar sunt asimilate mai greu de organism.

Pestele si fructele de mare - sunt produse bogate in proteine si sarace in grasimi. Astfel, de la aproximativ 4 creveti putem obtine circa 6 grame de proteine, carnea de ton si somon ne pot oferi o cantitate mai mare de proteine, iar produsele oceanice la conserva si acestea ne ofera proteine din belsug, dar nu la fel de multe ca in cazul pestelui si a fructelor de mare consumate de proaspete.

Carnea de vita, care nu este incarcata de grasimi, este si bogata in proteine, si cu grasimi destul de putine, oferind un aport similar de proteine cu cel pe care il obtinem din carnea de ton, foarte aproape de aporturile oferite prin carnea de vita. Carnea de porc sau de miel si acestea contin cantitati mari de proteine, ceva mai mici decat in cazul carnii de vita sau de ton.

Ouale si lactatele sunt excelente surse de proteine si de asemenea la indemana tuturor, nefiind atat de scumpe precum este carnea sau produsele din peste. Un simplu ou consumat la masa, alaturi de lapte degresat, branza de vaci degresata sau iaurt degresat vor oferi un aport foarte bun de proteine, iar grasimile, si in acest caz, sunt la un nivel foarte redus, fiind deci vorba de produse alimentare deosebit de sanatoase.

Carnea de pasare, gaina si turcan, sunt si acestea foarte bogate in proteine, oferind aporturi similare cu cele gasite la carnea de vita. Este recomandat sa se indeparteze pielita de pe carnea de pasare pentru a reduce aportul de grasimi si a beneficia doar de celelalte nutrimente.

Bauturile de proteine au o eficienta mai mare decat produsele amintite anterior in refacerea rapida a masei musculare si sunt des folosite de sportivi pe perioadele cand se antreneaza mai intens. Astfel de bauturi constau in concentrate pudra de proteine din grau si din soia care se combina cu lapte sau alte lichide si pot fi baute fara probleme, mai ales daca unele persoane nu pot manca imediat dupa un efort intens. Cele mai bune performante le au proteinele din grau.

Alaturi de aceste alimente bogate in proteine, pentru organism sunt la fel de importante si aporturile de carbohidrati, care sa ofere cantitati insemnate de energie, necesare si acestea pentru sustinerea unor eforturi intense peste zi. Daca se consuma proteine din belsug, dar se neglijeaza carbohidratii obtinuti din alimente sanatoase, atunci degeaba tot efortul deoarece organismul nu va putea face la efort, iar performanta va scadea semnificativ. Este deci nevoie de o ratie de 4:1 carbohidrati:proteine pentru rezultate maxime si cresteri ale randamentului, fie la locul de munca fie in sport.

Autor:  Lucia Mihailescu