Site coolinaria.ro

Prepararea crevetilor


Prepararea crevetilor Crevetii nu se gasesc in fiecare zi pe mesele traditionale romanesti insa nu trebuie ignorati deoarece carnea lor frageda este foarte buna pentru sanatate, dar si pentru diete. Nu va lasati intimidati de aspectul lor sau de faptul ca este ceva ce nu ati mai gatit inainte, incercati sa faceti fata in bucatarie si unui meniu care nu se gaseste la mesele tale obisnuite.

Etape pentru crevetii ce depasesc mai mult de 10 cm:
- pune apa la fiert;
- adauga jumatate de lingurita de sare;
- poti scoate cochilia inainte de fierbere sau dupa fierbere;
- se lasa la fiert in jur de 5 minute;
- daca nu sunteti siguri ca sunt fierti atunci puteti scoate un crevete, gustati carnea, daca e gata ii puteti scoate insa daca consideri ca mai trebuie fierti atunci ii mai lasi 3 minute.
- dupa ce sunt fierti scoteti-i cu o paleta pe toti cat mai repede.

Curatarea lor:
Nu este o priveliste prea placuta, insa...curaj. Cel mai bine este sa punem crevetii la fiert cu tot cu cochilie (inclusiv: cap, picioruse); dupa ce trec cele cinci minute ii scoatem si ii racim sub un jet de apa rece. Dupa care incepe munca, luam cate un crevete, iar cu ajutorul degetelor, "indepartam" capul si piciorusele, cochilia va iesi foarte usor pentru ca se desprinde exact ca o folie de plastic (cu tot cu picioruse). Atentie, nu va grabiti la curatat deoarece nu ati vrea ca in mijlocul cinei sa va treziti cu o bucatica de cochilie prin cerul gurii. Totodata exista de-a lungul coloanei lor o vena de sange, o veti descoperi repede deoarece dupa fiebere ia o culoare neagra, o puteti indeparta sau nu, aceasta nu are un efect negativ asupra gustului si nici asupra sanatatii.

Sfaturi:
- nu lasati crevetii prea mult la fiert, altfel carnea se va intari si isi va pierde din gust.
- pentru a scapa de mirosul neplacut inainte de a-i adauga la mancarea pregatita, asezati-i intr-un bol peste care turnati sos de soia, mirosul va disparea rapid, iar crevetii nu-si vor pierde savoarea.
- pe cat posibil cumparati creveti inghetati pentru ca fara a fi pusi la inghetat acestia rezista doar 24 de ore. Asa ca daca nu locuiti intr-un port in care se comercializeaza creveti proaspeti atunci achizitionati-i congelati.

Autor:  Raluca Rusu