Site coolinaria.ro

Greseli facute in alegerea unei diete echilibrate


Greseli facute in alegerea unei diete echilibrate - Nu apelati niciodata la pastile de slabit sau alte formule care includ aportul de substante chimice in organism fara consultarea prealabila a medicului de familie.

- Nu tineti post negru de fiecare data cand doriti sa slabiti si nici nu apelati la exercitii fizice intense daca nu va alimentati corect in perioada cand practicati aceste exercitii fizice.

- Nu sariti peste mesele principale ale zilei indiferent de motivele pe care credeti ca le-ati avea drept scuza.

- Nu excludeti complet grasimile din alimentatie, dar evitati grasimile de origine animala precum slanina, pielita de pui sau untura.

- Nu incercati sa indepartati toata grasimea de pe abdomen sau din alte parti alte corpului apeland la metode de soc. Este necesar sa avem si putina grasime pe corp deoarece aceasta are un bun rol de protectie si organismul functioneaza mai bine atunci cand simte ca are mici rezerve de grasimi.

- Nu incepeti sa numarati caloriile din dieta decat atunci cand sunteti siguri ca va cunoasteti si rata dvs. metabolica. Caloriile sunt consumate in proportii diferite in functie de necesitatile organismului si solicitarile pe care acesta le primeste. Stabiliti-va deci mai intai la o dieta echilibrata, serviti masa la ore fixe si adoptati si un program strict de odihna, iar apoi puteti sa incepeti sa va calculati si caloriile din dieta.

- Nu va bazati intotdeauna pe recomandarile "specialistilor" in nutritie deoarece ei vor promova dietele la moda si mai rar vor accepta sa promoveze diete care nu prezinta interes sau nu spun nimic publicului larg. Apelati insa cu incredere la recomandarile alimentare ale medicului dvs. si incercati si dumneavoastra sa va intocmiti un plan alimentar echilibrat si un meniu cat mai variat si sanatos.

- Nu va apucati de la bun inceput la sala de sport de exercitii complexe si solicitante ci lasati-le pe acestea pentru mai tarziu. Incepeti cu exercitii simple si o alimentatie echilibrata cu portii mai mici si mese servite la ore fixe, iar mai tarziu optati si pentru efort fizic intens, suplimente de proteine si eliminarea completa a grasimilor nesanatoase din alimentatie.

- Trei mese pe zi este cea mai buna alegere in plan alimentar, asa se zice de obicei. De ce atunci alegem sa servim gustari destul de consistente si intre mese, mai ales daca ni se ofera ocazia sa mancam si pe gratis? Este mai bine sa ne orientam catre mai multe mese pe zi, si portii mai mici, decat sa servim mai putine mese, dar sa consumam portii prea mari.

- Unii inca mai cred ca cele mai bune proteine sunt tot cele din carne, dar adevarul este ca noi nu avem nevoie zilnic decat de un procent relativ mic de proteine pentru a ne descurca peste zi. Doar persoanele care desfasoara activitati foarte solicitante si sportivii de performanta vor necesita portii suplimentare de proteine, de preferat de origine animala, cei mai multi dintre noi putand sa consumam proteine vegetale sau animale, la alegere, dar fara a fi nevoie de cantitati prea mari.

- Masa musculara are nevoie de un aport util de proteine, dar acestea sunt prezente si in carne si in cereale, legume, lactate si branzeturi. Unele persoane sunt insa nehotarate daca sa aleaga sa consume carne sau altceva pentru a reusi sa isi construiasca un trup de invidiat. O alternanta a celor doua categorii de produse va fi probabil cea mai buna cale de urmat.

- Carbohidratii sunt esentiali pentru necesarul nostru de energie de peste zi. Nu trebuie eliminati din alimentatie cum mai cred unii, dar e bine sa ni-i procuram din surse sanatoase, adica din cereale, legume, zarzavaturi si mai putin din alimentele procesate.

Autor:  Lucia Mihailescu