Site coolinaria.ro

Repulsia fata de legume si zarzavaturi poate avea cauze genetice


Repulsia fata de legume si zarzavaturi poate avea cauze genetice Multi copii pot respinge alimentele de origine vegetala, intorcand repede nasul cand li se pune in farfurie o portie gustoasa de broccoli sau de salata bine mirositoare de ingrediente delicioase. Aceiasi copii vor manca insa cu placere inghetata si alte dulciuri, iar concluzia este ca se prea poate ca gustul usor amarui al legumelor sa fie cauza pentru care ei refuza aceste alimente si prefera dulciurile.

Cercetatorii americani in genetica au descoperit recent o gena responsabila cu sensibilitatea anumitor persoane la gust, iar uneori aceasta gena poate fi si replicata astfel incat la unele persoane sa existe nu una ci doua astfel de gene. In ambele cazuri insa, ori una ori doua gene care dau sensibilitate la gust, probabilitatea ca dansii sa refuze alimentele amarui este mai mare decat in cazul persoanelor care nu au acest tip de gene.

Studiul americanilor a luat sub experiment un grup de 143 de copii alaturi de mamicile lor, iar la final s-a descoperit ca 79 la suta dintre copii prezentau una sau doua gene care dau sensibilitate la gustul amarui. La copii aceste gene au avut un impact mai mare in ce priveste selectarea hranei in functie de gust decat la mamicile lor. Se pare ca si mamele obisnuiau sa refuze mancarea de legume in copilarie, dar traditiile alimentare si impactul cultural le-au determinat cu timpul sa accepte si mancarea de legume si verdeturi.

Nu mai e deci de mirare acum de ce resping foarte multi dintre cei mici alimentele vegetale. Este o problema de gust, care se poate ameliora cu timpul, dar ca masuri urgente care se impun in alegerea unei alimentatii echilibrate pentru cei mici ar trebui sa fie luate in considerare si trucurile culinare care permit schimbarea simtitoare a gustului legumelor, adica fierberea lor in lapte, adaugarea de ingrediente altele decat sarea, precum mierea de albine sau, mai rar, zaharul ori fierberea lor mai indelungata, in ciuda pierderilor mari de nutrimente.

Cu timpul, copiii vor invata sa depaseasca aversiunea initiala fata de legume si verdeturi si vor alege o alimentatie corecta, dar important este ca ei sa constientizeze din timp valoarea nutritiva a legumelor si sa se obisnuiasca treptat cu gustul acestora. La fel de importante pentru ei sunt si fructele, care pot fi consumate din belsug, dar si aici se impune sa indepartam coaja, uneori cam amaruie si plina de pesticide, iar la prepararea sucurilor de casa mai adaugati uneori si miere de albine pentru a le indulci simtitor.

Autor:   Lucia Mihailescu