Site coolinaria.ro

Alimentatia stiintifica


Alimentatia stiintifica Din punctul de vedere al medicilor care studiaza efectele unei diete echilibrate asupra organismului uman, tot ceea ce alegem sa consumam in mod repetat poate sau nu sa influenteze in bine starea noastra fizica, dar si pe cea mentala. Practicantii unei diete stabile au inteles, la randul lor, atat avantajele cat si neajunsurile pe care le poti intampina atunci cand te decizi pentru un plan alimentar sau altul.

Energia este vitala, din punct de vedere stiintific, pentru corpul uman, si unul dintre factorii care se iau mereu in calcul atunci cand se stabileste o dieta de succes. In functie de modul in care se dozeaza nivelurile de energie extrase din alimente de-a lungul intregii zile se poate obtine un randament crescut la locul de munca, dar in egala masura, se pot inregistra si cresteri in greutate de fiecare data cand calculele initiale nu sunt ajustate in acord cu efortul depus.

Cele mai la indemana surse de obtinere a energiei de care are nevoie organismul sunt carbohidratii din cereale, legume si verdeturi, usor de asimilar si digerat. O alta sursa de obtinere a energiei o constituie si proteinele si grasimile, mai greu de procesat, dar fiind suficiente pentru organism in cantitati mai mici decat carbohidratii. Cresterea in greutate apare de fiecare data cand se face exces, fie de carbohidrati, fie de grasimi. Un meniu echilibrat le va alterna pe toate in functie de necesitatile din ziua respectiva.

Pentru cei care au castigat deja foarte mult in greutate modul in care aleg sa "jongleze" cu carbohidratii, proteinele si grasimile, dar fara a se infometa, este esential in obtinerea unor rezultate bune la dietele de slabit. Informatia de calitate, stiintifica, va ajuta in aceste cazuri foarte mult si se pot organiza mai usor datele obtinute si prin consultarea ulterioara a medicului de familie sau a unui specialist bun in nutritie.

Amino-acizii sunt un alt factor major pentru o nutritie sanatoasa. Eu sunt responsabili cu sanatatea celulelor din organism, a sistemului muscular si cel nervos si se gasesc in proteine. Un aport util de amino-acizi va avea ca rezultat crearea unui trup armonios, o buna sanatate mentala precum si o conditie fizica de invidiat. Dezechilibrele din acest punct de vedere pot conduce la instalarea unor boli grave cauzate de o alimentatie nesanatoasa.

In sfarsit, calciul si alte minerale si vitamine joaca un rol la fel de important in alimentatie ca si carbohidratii sau proteinele desi ele nu vor furniza energie vitala pentru organism. Vitaminele si mineralele sunt insa esentiale ca parte a proceselor chimice din organism care ajuta la reglarea tuturor functiilor sale. Sistemul imunitar si sanatatea sa, de exemplu, depind intr-o masura decisiva de aportul de vitamine si minerale, iar anumite vitamine sau minerale pot, printr-un aport constant, sa previna aparitia unor boli grave precum diabetul, osteoporoza, cancerul sau bolile cardiovasculare.

O serie de nutrimente gasite in produsele alimentare sunt fiecare specializate pe reglarea unor functii speciale ale organismului precum activitatea la nivel hormonal, activitatea ficatului sau a pancreasului, a inimii si asa mai departe. Antioxidantii, de exemplu, trebuie introdusi obligatoriu in alimentatia noastra pentru ca, pe langa efectul bun de intinerire a celulelor din organism, ei pot ajuta multumitor si la prevenirea eficienta a unor boli grave. Beta-carotenii, compusii fitochimici, fenolii etc. sunt si acestia esentiali intr-o alimentatie echilibrata si pot fi procurati tot din alimente, cu accent pe fructe, legume, lactate sau produsele din peste.

Alimentatia stiintifica promoveaza printre altele si moderatia in stabilirea ingredientelor oricarei diete de succes. Dietele care promit rezultate spectaculoase pentru scaderea in greutate sau cele menite sa amelioreze simtitor anumite boli cronice sunt atent monitorizate insa de multe ori se dovedesc a nu fi niste planuri alimentare bine gandite ci doar diete care au la baza abuzul de compusi alimentari asa-numiti "de soc" si niste rezultate benefice doar pe termen scurt. Astfel de diete nu sunt incurajate si se promoveaza mereu un meniu echilibrat si foarte variat din care organismul sa beneficieze la maximum. Prin adoptarea acestui mod de a gandi nu numai ca putem ramane sanatosi mai multa vreme, dar reducem simtitor si riscul de boala cauzat nu de propria noastra neglijenta ci mai degraba de neglijenta altora.

Se spune ca suntem si ceea ce mancam nu doar ceea ce gandim si, daca acest lucru o fi adevarat, atunci e bine sa fim cu totii bine informati, rationali si echilibrati in alegerea cele mai bune diete pentru noi si familia noastra si nicidecum visatori si plini de false sperante, incurajati de promisiunile goale ale unor indivizi interesati doar de profitul imediat. In plan alimentar, pentru noi, oamenii, nu s-au schimbat multe de mii de ani, noi intelegand si in continuare ca trebuie sa mancam si fructe si legume, dar ca avem nevoie si de grasimi, proteine si multa apa.

Ceea ce s-a schimbat intr-adevar in prezent este modul in care oamenii de rand pot fi informati de riscurile sau beneficiile pe care le ofera diverse diete cu specificul lor. Putem astazi ramane mai sanatosi daca eliminam la timp anumite alimente nocive din dieta noastra, introducand insa altele care sa compenseze lipsurile din organism. De aceea, sa ii ascultam si pe oamenii de stiinta pe viitor, dar in egala masura sa ascultam si cerintele propriului nostru trup, care zi de zi ne invata ce trebuie facut in plan alimentar fiind alaturi de noi atat in momentele fericite cat si in cele mai putin binecuvantate.

Autor:  Lucia Mihailescu