Site coolinaria.ro

Trucuri pentru scoici delicioase


Trucuri pentru scoici delicioase Considerate de chinezi ca fiind adevarate medicamente, scocile, fie ele de apa dulce sau de mare, erau consumate ca si astazi sub diverse forme: crude, fierte, gratinate, divers condimentate. Aceste mici vietati acvatice contin vitamina B12, care sustine functiile creierului, fier si minerale (magneziu si potasiu). In plus, pentru tratarea diverselor afectiuni se utiliza un praf obtinut din cochilii prin anumite metode si combinat cu alte substante terapeutice.

Desi la noi sunt considerate o delicatesa, in tarile care sunt in mare parte inconjurate de mare, precum Franta sau Italia, acestea sunt alimente relativ obisnuite, in fiecare tara existand retete specifice, ce includ legume si condimente autohtone. Nu multi apreciaza gustul pe care il au scoicile crude, insa gatite adecvat devin mancaruri delicioase si sanatoase.

Cel mai uzual mod de preparare al scoicilor este fierberea cu diverse legume si condimente, in functie de reteta. Pentru aceasta se utilizeaza oale speciale, ce au si capacul adanc, asemanator unei cratite, capac ce permite o mai buna circulatie a aburilor, permitand coacerea perfecta a scoicilor. O astfel de oala ar trebui sa aiba o capacitate de cel putin 3 kilograme, portia pentru o persoana fiind de 1-1,5 kilograme. Gatirea adecvata a scoicilor presupune cunosterea anumitor trucuri. Astfel ca, daca sunt achizitionate proaspete, acestea trebuiesc clatite bine si lasate aproximativ cinci minute in apa rece. Daca cele care se deschid in acest timp sunt ciocanite usor si nu se inchid la loc, atunci nu sunt bune si trebuie aruncate. Timpul de fierbere nu trebuie sa fie foarte mare: 8-10 minute sunt suficiente. Dupa fierbere, scoicile ar trebui sa fie deschise, de aceea, cele ce sunt gasite tot inchise sunt considerate a nu fi bune pentru consum. Cele congelate sau ambalate sunt deja pre-fierte, astfel incat nu mai necesita fierbere ci pot fi doar incalzite sau putin calite.

Retetele sunt diverse, insa majoritatea includ legume precum morcov, telina, ceapa, usturoi sau praz, putina smantana sau branza si bere blonda sau vin alb demisec. In functie de gust se mai folosesc si condimente si plante aromatice. Dupa ce sunt preparate, scoicile se consuma cu legumele respective, cu garnituri, sau cu sosuri specifice. Scoicile fierte se aduc la masa chiar in oala in care au fost preparate, capacul acesteia fiind utilizat pentru a fi puse in el cochiliile goale.

Articol preluat de pe Decoblog.ro

Autor:  Imbrea Cosmina