Site coolinaria.ro

Cum folosim o reteta culinara?


Cum folosim o reteta culinara? In special pentru incepatorii intr-ale gatitului intelegerea unei retete culinare si respectarea corecta a instructiunilor sale pot fi de bun ajutor in prepararea unor mese gustoase si sanatoase. Poti astfel invata cum sa iti pregatesti din timp toate ingredientele necesare, ce ustensile iti trebuie pe parcursul gatitului precum si multe tehnici de preparare a mancarii.

Atunci cand dorim sa gatim pe baza unei retete culinare, mai intai de toate este obligatoriu sa citim pana la capat si, eventual, sa ne si notam separat reteta in cauza intr-un caietel special sau intr-un folder aparte de pe calculator. Incpand cu lista de ingrediente si incheind cu temperaturile necesare la gatit este nevoie sa intelegem in amanunt tot ceea ce presupune realizarea retetei culinare.

Pasul urmator este sa ne pregatim ingredientele, sa vedem daca avem nevoie sa iesim la cumparaturi pentru unele si cam ce putem gasi si prin casa. De asemenea, inn unele cazuri anumite ingrediente vor necesita fie mai mult timp pentru a fi gata de introdus la gatit, fie o tehnica speciala de preparare, descrisa in amanunt sau nu de reteta noastra culinara de baza. In ambele situatii va fi bine sa decidem dinainte daca merita sau nu efortul si bineinteles daca simtim ca suntem capabili sa pregatim intreaga reteta cu succes.

Odata identificate si pregatite toate ingredientele ne vom muta atentia catre ustensilele de gatit si tehnicile speciale pe care le cere reteta culinara. De foarte multe ori incepatorii descopera abia acum ca le lipsesc din bucatarie chiar si cele mai neinsemnate accesorii sau ustensile si este timpul sa se faca un nou drum la cumparaturi pentru a fi procurate si acestea. In asemenea situatii nu e deloc bine sa alegi ce e mai ieftin pe piata ci sa preferi mereu calitatea si usurinta in utilizare deoarece aceste accesorii si ustensile de gatit pot fi folosite chiar si ani buni de zile deci merita investit in ele fara retineri.

Inainte de a trece la treaba mai este nevoie sa revedem inca o data reteta culinara pentru a descoperi daca nu cumva putem inlocui anumite ingrediente "nesanatoase", adica sarea in exces, piperul, grasimile, zaharul etc. cu altele, preferate de noi si care nu vor strica efectul final al mancarii. Uneori reteta culinara ne poate oferi asemenea sugestii, dar alteori va trebui sa decidem si singuri ce merita sau nu inlocuit pe durata prepararii retetei. odata ce ne-am decis e bine sa verificam daca avem la indemana ingredientul ales sau daca nu cumva este nevoie sa mergem iar la cumparaturi.

In ce priveste duratele si temperaturile specificate in reteta culinara, aici nu putem face compromisuri si vom avea nevoie si de ceas de bucatarie cu alarma si de un termometru de gatit, mai ales daca suntem doar incepatori intr-ale gatitului. Toate instructiunile din reteta trebuie respectate intocmai, iar precizarile subliniate in mod special vor necesita o atentie marita din partea noastra.

Pe parcursul gatitului este bine sa tinem reteta culinara la vedere, agatata de un suport oarecare, pentru a consulta mereu si mereu daca facem bine ce facem. Vom intalni cu siguranta si termeni despre care nu avem habar sau tehnici de gatit nemaiauzite insa nu trebuie sa ne speriem ci este nevoie sa apelam atat la dictionarele explicative cat si la persoane cu mai mare experienta pentru a ne lamuri pe deplin si a reusi sa incheiem cu succes reteta noastra.

La final, nu trebuie uitat ca gatitul nu se incheie odata cu inchiderea cuptorului si punerea capacului pe oala ci va include obligatoriu si servirea si ornarea felurilor de mancare. Si aici ca si in cazul pasilor indepliniti anterior se impune seriozitate, consultarea frecventa a opiniei specialistilor precum si rabdare suficienta pentru a putea invata de la bun inceput cum sa facem o treaba buna si completa. Mult succes!

Autor:  Lucia Mihailescu