Site coolinaria.ro

Hidratarea corecta pentru pasionatii de sport


Hidratarea corecta pentru pasionatii de sport Miscarea fizica este foarte recomandata pentru mentinerea sanatatii la un nivel optim, iar unul dintre efectele benefice este si eliminarea prin transpiratie a toxinelor din corp. Este nevoie din acest motiv si de o hidratare corecta a corpului, care sa permita astfel nu doar eliminarea fluidelor din corp, dar si un echilibru bun al necesarului de apa.

Se stie ca o stare de dezhidratare usoara nu va permite o evolutie buna la sala de sport si nici performante sportive notabile deoarece intregul organism functioneaza mai greoi din cauza lipsei apei. Aportul constant de apa va ajuta insa la atingerea unui bun nivel de performanta si ne va permite sa be bucuram din plin de beneficiile miscarii fizice.

Pentru pasionatii de sport este esential sa bea mai multa apa cu aproximativ 2 ore inainte de a isi incepe exercitiile si acum se pot servi cam 2-3 cani de apa sau ceaiuri simple sau sucuri naturale. Pe durata antrenamentelor sau a sedintelor obisnuite de sport se pot pierde chiar si 2 litri de apa deci este util sa se ofere un plus de lichide in avans.

Pe parcursul exercitiilor fizice trebuie sa se bea de asemenea apa sau alte bauturi cu rol in hidratarea organismului, dar acum este obligatoriu sa se consume cantitati mai mici cam o data la jumatate de ora, iar bauturile trebuie sa se afle la temperatura camerei si nu sa fie prea reci sau prea fierbinti.

Chiar daca persoana care depune un efort fizic nu va realiza ca ii este sete, este indicat sa se consume cate un pahar de apa macar o data la fiecare ora deoarece altfel vor aparea cu siguranta starile de oboseala si va scadea si performanta generala. Intrucat nu se lucreaza niciodata in sedinte de antrenament prea lungi, atunci cand se ia cate o pauza se poate servi si cate putin din bautura racoritoare preferata de sportiv, fie apa simpla fie altceva.

La sfarsitul sedintelor de sport rehidratarea este esentiala si in aceasta situatie se recomanda sa se bea mai degraba lapte degresat decat apa deoarece laptele are un efect mai rapid si ajuta la o mai buna hidratare a organismului. In cazul in care nu tolerati bine laptele puteti apela la alte lichide asa cum va invata experienta dumneavoastra.

Este complet nerecomandat sa se consume alcool, cafea sau tutun inaintea sau dupa efortul fizic si, bineinteles, pe durata sedintelor de antrenament. Substantele active continute de aceste produse vor fi mai rapid transportate in organism in asemenea momente si vor diminua mult beneficiile pe care le obtinem prin miscarea fizica.

Daca va place sa va aduceti propria bautura racoritoare de acasa atunci optati pentru apa simpla combinata cu putina zeama de lamaie si sucuri naturale din citrice, mere si altele.Si ceaiurile simple de plante sunt recomandate, dar fara prea mult zahar si la temperatura camerei.

Autor:  Lucia Mihailescu