Site coolinaria.ro

Toxine care ne pot afecta metabolismul


Toxine care ne pot afecta metabolismul Multe dintre drogurile pe care alegem sa le introducem intre obiceiurile noastre de viata pot interfera cu alimentatia practicata de noi si astfel ne provoaca schimbari, multe de nedorit, ale gustului, ale greutatii corporale si chiar la nivel comportamental. Metabolismul insusi poate fi modificat prin abuzul de astfel de substante incarcate cu toxine ceea ce creeaza in timp dezechilibre alimentare grave precum procesarea gresita a nutrimentelor sau eliminarea lor fortata.

Marihuana, de exemplu, poate conduce la o crestere semnificativa a apetitului alimentar si, concomitent, la cresterea greutatii corporale. In combinatie cu consumul de alcool apar si deficiente la nivelul sistemului muscular, oboseala, dezechilibre ale sistemului digestiv si depresie. Printr-un aport marit de lichide, fructe si zarzavaturi aceste simptome pot fi ameliorate, dar nu vor disparea decat daca se renunta la consumul de marihuana.

Heroina este mai primejdioasa intrucat afecteaza in mod direct activitatea rinichilor, poate provoca diabet si grave probleme ale sistemului circulator. Heroina afecteaza si procesarea corecta de catre organism a vitaminelor si mineralelor si ar trebui complet eliminata dintre obiceiurile de viata ale consumatorului deoarece ii poate cauza in scurta vreme mari probleme de sanatate, mai ales daca acest consum survine pe un fond deja marcat de dezechilibre in plan alimentar si la nivelul metabolismului.

Similar cu heroina, si cocaina afecteaza procesarea corecta a vitaminelor si mineralelor, dar suplimentar determina si o scadere semnificativa a apetitului alimentar, afectand grav multiple zone ale creierului. Foarte interesant de subliniat din acest punct de vedere este faptul ca multe dintre persoanele diagnosticate cu anorexie sau alte probleme de natura alimentara s-au dovedit a fi si mari consumatori de cocaina. Este deci de preferat sa se renunte din timp la acest drog pentru ca alternativa este infioratoare in ce priveste dezechilibrele de sanatate care apar pe termen mediu si lung.

Nicotina si alcoolul afecteaza senzatiile de gust si miros si de asemenea au un impact negativ asupra mentinerii unei greutati corporale echilibrate. In cazul tutunului, se pare ca cei care se lasa brusc de fumat au tendinta de a manca mai mult dulce si gras si din acest motiv pot castiga si mult in greutate. Alcoolul consumat in exces este mai devastator decat nicotina deoarece afecteaza toate celulele din corp si ingreuneaza simtitor activitatea ficatului si a rinichilor. Combinat cu problemele sistemului circulator care apar prin consumul de alcool, efectele sunt si aici dezastruoase.

In sfarsit, cafeina are un efect binecunoscut vasodilatator si stimuleaza activitatea la nivel cerebral. Prin consumul repetat de cafea creste si secretia de acid gastric, iar multe nutrimente sunt prost procesate din cauza problemelor pe care le intampina organismul in lupta sa cu toxinele continute de cafea. Printr-un aport crescut de lichide, in special apa, efectele nocive pot fi oarecum ameliorate si in acest caz ca si in cazul consumului crescut de alcool.

Autor:  Lucia Mihailescu