Site coolinaria.ro

Recomandari alimentare pentru mesele tip fast-food


Recomandari alimentare pentru mesele tip fast-food Nu doar copiii de varsta scolara sunt directionati prin forta lucrurilor catre un stil de alimentatie in regim fast-food, dar si adultii care calatoresc mult sau se afla mai toata ziua pe la serviciu vor fi nevoiti sa aleaga meniuri rapide, usor de inghitit, consistente si gustoase, care sa le permita asigurarea necesarului de energie pentru a-si continua astfel pe mai departe activitatile zilnice.

Intrucat tot mai multe dintre aceste persoane, copiii inclusiv, au devenit constienti de pericolul pentru sanatate pe care il pot reprezenta multe dintre produsele fast-food se cauta in prezent alternative mai sanatoase, care sa permita o alimentatie echilibrata chiar daca se poate sari frecvent peste mesele principale ale zilei. Nu doar excesul de sare, zahar sau grasimi provoaca ingrijorarea in acest caz, dar de asemenea este de evitat si aportul inutil de calorii seci care impreuna cu carbohidratii diversi pot crea depresie si induce o stare cronica de oboseala in organism.

Ca alternative sanatoase la astfel de mese rapide se propune tot mai des inlocuirea sucurilor din comert si a bauturilor energizante cu lapte degresat, eventual fortificat cu ceva vitamine, iaurt sau sucuri naturale preparate acasa. Cerealele integrale, simple si ele sau fortificate cu vitamine, reprezinta completarea fericita a unei gustari tip fast-food de dimineata, dar ceva mai sanatoasa decat alte variante. Fructele pot incheia aceasta gustare frugala, servita in loc de masa de dimineata.

Pentru mesele mai consistente se poate opta pentru branzeturi diverse, de la branza topita si cascaval pana la sandviciuri cu felii de cas sau branza degresata la calup. Rosiile, morcovii, salata verde ori spanacul vor insoti fericit aceste sandviciuri, iar cei care doresc si putina carne nu au decat sa isi procure sunca feliata, pastrama ori alte produse din carne care pot fi introduse intr-un sandvici. Strugurii, bananele, merele sau perele si in acest caz vor incheia fericit o alta masa rapida si mai consistenta a zilei. Este de preferat sa se opteze zilnic pentru asemenea produse cat de cat naturale si sa se mai renunte la hot-dog, mici, cartofi prajiti ori pulpe prajite de pui deoarece altfel pot creste simtitor si riscurile de sanatate.

Alternativ se mai poate apela si la mese de peste la conserva sau chiar peste la gratar, daca se poate gasi vreun comerciant care sa ofere asemenea produse proaspat gatite, la mesele calde si nu foarte scumpe care se servesc la cantinele scolare ori pe la diferite restaurante cu autoservire. Exista in comert si supe la pachet, care nu necesita decat apa fierbinte pentru a-si imprastia aroma ispititoare, conserve gustoase cu fasole, mazare si cubulete de carne sau carnaciori, care de asemenea ar putea fi usor incalzite si multe alte produse care sa inlocuiasca cu succes produsele traditionale fast-food. A nu se uita nici recomandarea de a se folosi pentru sandviciuri sau simpla consumare a unei astfel de mese paine din cereale integrale, paine de secara etc. si mai rar si paine alba.

Pentru cei care nu se rusineaza sa poarte la dansii si pachetele de mancare pregatite de acasa, ouale, untul, pateurile de casa, carnea de pui, de peste si snitelele sau parjolutele sunt variante la fel de bune pentru servirea rapida a unei mese consistente, ceva mai ieftina decat formulele prezentate anterior. Fructele este bine sa acompanieze mereu asemenea gustari rapide, iar cerealele, servite in forme diferite, sunt si sanatoase si vor oferi si o stare de bine peste zi. Nu in ultimul rand, consumul crescut de apa si alte lichide este obligatoriu pentru a ajuta organismul sa proceseze si sa elimine mai usor toxinele din alimente sau cafea ori alcool.

Autor:  Lucia Mihailescu