Site coolinaria.ro

Ce se intampla cu alimentele dupa ce ajung in stomac?


Ce se intampla cu alimentele dupa ce ajung in stomac? Imediat dupa ce ingeram alimentele la masa, organismul nostru trece la treaba si incepe sa descompuna aceste alimente pentru a le transforma in nutrimente pe care corpul sa le poata absorbi si folosi. Procesul de transformare a alimentelor incepe de fapt inca din cavitatea bucala, unde anumite enzime ajuta la descompunerea alimentelor in compusi mai simpli, prin mestecare indelunga. In stomac este continuata activitatea acetor enzime, aici existand si un mediu mai bun de lucru pentru ele.

Cateva ore mai tarziu, dupa ce mancarea bine dizolvata poate fi mutata din stomac catre intestinul subtire este desavarsit procesul de digestie prin absorbirea nutrimentelor necesare si transferarea lor in sange. Pancreasul joaca un rol important acum, el ajutand la absorbirea corecta a nutrimentelor in organism. Tot acum sunt obtinute zaharurile din sange, se descompun proteinele si se creeaza acizii grasi sau alte elemente esentiale pentru buna functionare a organismului.

Atunci cand absorbtia de nutrimente este finalizata, mancarea procesata este transferata in intestinul gros, unde continua procesul de descompunere a ei intr-un mediu populat de bacterii diverse si gaze precum hidrogenul sau metanul. Resturile alimentare trebuie astfel foarte bine descompuse, pentru a nu se rani peretii intestinului gros si apoi ele sunt eliminate prin excretie.

Principiul de functionare a sistemului digestiv si frumul alimentelor pare destul de simplu si nu ar trebui sa ne temem de nimic insa exista foarte multe alimente si lichide care au efecte adverse asupra procesului de digestie, iar daca aceste efecte se repeta de-a lungul timpului pot aparea probleme grave de sanatate si este de preferat ca acele produse despre care se stie clar ca afecteaza in rau activitatea sistemului digestiv sa fie consumate foarte rar sau chiar deloc.

O dieta sanatoasa, bazata pe produse naturale si gatite adecvat va oferi organismului necesarul sau de nutrimente, pe care sa le poate procesa si absorbi intr-un regim normal, dar daca vom suprasolicita organismul repetat si cu substante toxice, alcool, cafea sau alimente bogate in zahar, sare si grasimi cu siguranta el nu va mai putea face fata pentru multa vreme acestor solicitari si va fi nevoit sa cedeze mai devreme sau mai tarziu, permitand instalarea unor boli grave, de natura alimentara.

Autor:  Lucia Mihailescu