Site coolinaria.ro

Cat de veche este... branza?


Cat de veche este... branza? Conform majoritatii surselor branza ar fi aparut pentru prima data in estul continentului nostru. La inceput avea forma unui lapte branzos, care a fost descoperit odata cu domesticirea animalelor de la care se putea obtine laptele.

Una dintre legende spune ca branza a fost descoperita de un arab nomad. Acesta trebuia sa porneasca intr-o lunga calatorie prin desert si a pus intr-o plasa speciala lapte cat sa-i ajunga pentru cateva zile. In una din seri acesta s-a oprit din calatoria sa pentru a-si potoli setea cu lapte deoarece provizia de apa era pe sfarsite; cand a deschis plasa cu lapte a observat ca acesta s-a impartit in doua: o parte lichida si o parte ce luase forma unei consistente branzoase. Plasa speciala era facuta din matul unui animal ce continea enzime care au ajutat la despartirea laptelui, factori influenti fiind si caldura si zdruncinul produs de camila ce a facut ca laptele sa fie agitat. Astfel arabul a descoperit ca branza obtinuta era comestibila si chiar hranitoare, iar zarul ramas era si acesta suficient de bun pentru a-i potoli setea.

Romanii, prin rabdare, cunostinte si multe experimente, au dat nastere unor diversitati de branzeturi ce se gasesc astazi peste tot in lume. Prin diferite tehnici de preparare (in functie de temperatura, de laptele folosit, de timpul acordat pentru obtinerea branzei) s-au obtinut branzeturi cu caracteristici si gusturi specifice. La inceput branza era preparata in special pentru cei de vita nobila, dar in timp, din cauza faptului ca oricine avea un animal ce producea lapte puteau obtine aceasta branza, s-a raspandit peste tot. Totodata branza a fost si o buna sursa de hrana pentru legionarii care se pregateau de lupta si uneori marsaluiau saptamani intregi in conditii extreme.

Singura perioada in care branza a scazut in popularitate a fost in perioada Renascentista fiind considerata un produs nesanatos, insa nu dupa mult timp, la inceputul secolului 19, aceasta si-a recastigat popularitatea, si datorita revolutiei industriale branza a inceput sa fie produsa in masa si astfel sa acopere mai multe zone ale populatiei sub diverse varietati de branzeturi pentru gusturile tuturor.

Autor:  Raluca Rusu