Site coolinaria.ro

Sfaturi alimentare pentru cei mici


Sfaturi alimentare pentru cei mici Si in cazul copiilor, la fel ca la adulti, exista alimente calduros recomandate pentru consum, alimente care ar trebui sa fie introduse in dieta mai rar si alimente care nu trebuie consumate decat la ocazii, adica foarte rar. Spre deosebire de adulti, in cazul copiilor nu intotdeauna aceste recomandari alimentare vor putea fi respectate deoarece copiii depind in mare masura de cei mari pentru prepararea mesei. Prin urmare, este indicat sa se prepare zilnic si meniuri speciale pentru copii de fiecare data cand mancarea adultilor nu respecta recomandarile lumii stiintifice.

Dintre alimentele calduros recomandate putem aminti in primul rand legumele de tot felul, care vor fi cu atat mai indicate cu cat se prepara mai sanatos, fara prajeli in exces, unt sau sosuri grase. Chiar daca legumele nu sunt proaspete ci doar uscate sau conservate, avantajele pentru sanatate raman destul de mari si, alaturi de fructe, legumele si zarzavaturile trebuie sa reprezinte una dintre grupele de alimente preferate la prepararea meselor. Alaturi de legume mai putem aminti si orezul si cerealele, care permit o buna alternare a felurilor de mancare de peste zi.

Laptele si produsele lactate, branzeturile simple sunt si acestea puternic recomandate pentru consum, fiind bine sa se serveasca si produse nedegresate nu doar cele din categoria produselor degresate. In ce priveste carnea, accentul trebuie pus pe carnea de pasare, fara pielita, dar si pe carne de porc sau de vita fara grasimi, deoarece colesterolul reprezinta un risc de sanatate inclusiv pentru cei mici nu doar pentru adulti. Ouale si carnea de peste sunt alimente de prima mana, dar este nevoie de mare atentie la sursele din care se procura aceste alimente.

O gama de alimente mai putin recomandate copiilor este reprezentata de mancarea bogata in sosuri, mai putin fiarta si mai mult prajita, inclusiv felurile de mancare pregatite la cuptor. Clatitele, taco, placintele, cozonacul, painea alba, biscuitii, covrigeii sarati si altele similare nu trebuie consumate decat rar si in cantitati moderate. De asemenea lactatele cu tehnici speciale de preparare, branzeturile pretentioase, pestele la conserva, mezelurile si sunca nu trebuie consumate de catre copii decat rar si alternativ. Pizza face si ea parte din aceasta categorie de alimente care poate fi servita de cei mici numai la ocazii.

In ultima categorie de alimente, nerecomandate copiilor, se inscriu alimentele bogate in zahar si grasimi precum prajiturile grele (tiramisu), produsele care contin alcool si cafea, alcoolul si cafeaua, carnea grade de porc, vita miel, carnea de pui cu pielita, produsele modificate genetic, produsele procesate, inclusiv anumite tipuri de margarina si unt pentru gatit, fructele de mare, carnatii, mezelurile grele si in general orice produse gatite in grasime incinsa sau unt.

Autor:  Lucia Mihailescu