Site coolinaria.ro

Avem sau nu nevoie si de carbohidrati?


Avem sau nu nevoie si de carbohidrati? Carbohidratii sunt una dintre sursele principale de energie pe care le are organismul nostru la indemana, iar la nivel digestiv ei sunt descompusi in zaharuri simple si introdusi apoi in sange. Cresterile de greutate pe care le putem inregistra prin aportul marit de carbohidrati sunt un rezultat direct al excesului de astfel de zaharuri, care pot fi convertite in substante care ajuta simtitor la depunerea grasimilor pe corp.

Exista 3 grupe majore de carbohidrati, iar acestea sunt carbohidratii simpli cunoscuti ca monozaharide si dizaharide si carbohidratii complecsi, cunoscuti ca polizaharide. Cei mai bogati in nutrimente sunt bineinteles carbohidratii complecsi, care pot fi extrasi din cereale, paine, cartofi, legume boabe si orez. Daca sunt consumati in retete simple, atunci pericolul cresterii in greutate este mai mic, dar in combinatie cu grasimile din carne ei vor contribui mult la cresterea in greutate.

Cei mai periculosi carbohidrati din punct de vedere alimentar sunt carbohidratii simpli, din produse rafinate precum zaharul alb, painea alba, produsele de patiserie si bauturile indulcite. In afara de calorii suplimentare, aceste alimente nu ofera mai deloc nutrimente utile pentru organism, dar contribuie la fel ca si carbohidratii complecsi la cresteri in greutate, mai ales in combinatie cu grasimile alimentare.

Trebuie deci sa limitam aportul in dieta noastra de monozaharide si dizaharide din alimente procesate, bogate in glucoza, fructoza, sucroza, galactoza si combinatii dintre acestea si sa optam mereu pentru consumul de carbohidrati complecsi naturali, prezenti in legume, cereale integrale si orez. Fructele insa contin si ele fructoza, dar in aceasta situatie, deoarece fructoza apare aici in mod natural, nu trebuie sa ne mai temem de efectele negative asupra cresterii in greutate.

Suplimentar, a nu se uita ca aportul de carbohidrati in organism va avea un impact marit asupra cresterii in greutate atunci cand combinam mesele de legume sau orez cu grasimile din carne, dar si cu grasimi din uleiurile vegetale. O limitare a acestor grasimi la prepararea mancarii va conduce automat si la un mai bun control al greutatii corporale.

Autor:  Lucia Mihailescu