Site coolinaria.ro

Dieta pentru organismele slabite


Dieta pentru organismele slabite Daca esti deja bolnav sau resimti efectele negative ale oboselii, stresului ori alimentatiei sarace in nutrimente esentiale este timpul sa iei si niste masuri alimentare imediate pentru a echilibra putin starea ta de sanatate. Acum poti experimenta si efecte secundare precum pierderea apetitului alimentar, ameteli, greturi sau o stare de oboseala cronica. Insa, prin alegeri inspirate in definirea dietei zilnice, se pot inregistra progrese notabile ale starii generale de sanatate.

Aportul de proteine in organism este bineinteles important, dar calea prin care sa introduci aceste proteine in dieta poate fi dificila, mai ales in cazul persoanelor care resping frecvent anumite alimente, unele dintre ele esentiale pentru refacerea organismului dupa efort si eliminarea starii de oboseala. Trebuie insa sa stim fiecare dintre noi ce sursa de proteine este mai usor de digerat pentru noi si sa o introducem mai des in alimentatia zilnica. Poate fi vorba astfel despre carnea de pasare sau de peste ori chiar si de cea de porc sau de vita.

Alaturi de carne si produsele din carne, proteinele pot fi procurate dintr-o multime de alte surse precum lactatele si branzeturile, soia, tofu, untul si uleiul de migdale sau de arahide si asa mai departe. Chiar si bauturile din proteine sunt recomandate, dar cu o atentie marita la sursa lor de provenienta. Mai ales acum nu trebuie uitat ca si caloriile au un rol important in alimentatie deci nu le evitati asa cum ati face-o daca v-ati afla la o cura de slabire.

Lichidele sunt esentiale atunci cand esti bolnav sau doar slabit si un aport marit de apa, lapte, supe sau sucuri este binevenit in aceasta situatie. Impreuna cu alimentele bogate in fibre alimentare, lichidele vor preveni orice dezechilibru digestiv reducand riscul cronicizarii bolii si ajutand simtitor la vindecarea noastra mai rapida. Daca nu puteti insa bea apa plata atunci apelati mai des la cateva picaturi de suc natural de lamaie care sa dea un gust placut apei obisnuite.

Printre vitaminele si mineralele care trebuie incluse obligatoriu intr-o asemenea dieta pentru intarirea organismelor slabite se afla vitaminele A,C,D si E, iar ca minerale putem aminti calciul, potasiul, magneziul si fierul. Aceste nutrimente nu trebuie obtinute din suplimentele alimentare in primul rand ci mai ales din produse alimentare cat mai naturale si pline de nutrimente. Se recomanda si suplimentele, dar numai in rare situatii, atunci cand mai greu se vor putea obtine aceste mierale sau vitamine direct din alimentele consumate in mod obisnuit.

Fructele, zarzavaturile, legumele merita introduse intr-o asemenea dieta, dar va fi nevoie de un bucatar foarte priceput, care sa stie sa prepare nu doar mancare gustoasa, dar si sa pregateasca un meniu cat mai variat, unde carnea, ouale si branzeturile sa fie echilibrat combinate cu legumele si fructele. Mesele care ofera nutrimente utile precum antioxidantii, acidul folic, acizii omega-3 si altele nu trebuie sa interfereze cu tratamentul medicamentos si de aceea este necesara respectarea cu strictete a indicatiilor alimentare de pe prospect sau recomandate direct de medicul de familie.

O clara intelegere a cauzelor care declanseaza boala sau a simptomelor care o anunta vor permite insusirea in timp a unui comportament alimentar preventiv, care sa ajute la mai rapida vindecare si prin dieta zilnica nu doar prin tratamentul medicamentos. Intrucat organismele difera destul de mult ca modalitate de reactie medicul nu va putea intotdeauna sa stie ce sa ne recomande din punct de vedere alimentar, dar noi, castigand experienta in aceasta directie, vom reusi sa ne oferim si singuri un surplus de nutrimente utile care sa ne ajute sa depasim perioadele mai neplacute cu zambetul pe buze si fara a ne mai teme atat de mult de o evolutie proasta a starii noastre de sanatate.

Autor:  Lucia Mihailescu