Site coolinaria.ro

Masurarea ingredientelor pentru reteta culinara


Masurarea ingredientelor pentru reteta culinara Fara o masurare atenta si corecta a ingredientelor unei retete culinare nu vom reusi niciodata sa preparam mancare de calitate si nici nu vom capata o experienta utila ca bucatari. Mai ales acolo unde este vorba despre condimente, sare, zahar sau ingrediente pentru copt, nu vom putea face nimic fara echipamentul potrivit de masura.

Exista mai multe metode de masurare a ingredientelor pentru gatit, dar atunci cand apelam la retetele culinare trebuie sa respectam tehnica de masurat propusa acolo si de aceea este bine sa avem la indemana cam toate mijloacele de masurare a ingredientelor si sa nu ne limitam numai la o parte dintre acestea.

Lingurile de masurat, de exemplu, pot fi achizitionate din comert sau pot fi selectate acasa, fiind nevoie de 1 lingura mare standard si 1 lingurita standard, dar se recomanda un set dublu, fie din plastic fie din metal, deoarece anumite retete necesita masurarea atat de ingrediente uscate cat si de ingrediente lichide.

Seturile profesionale de linguri pentru masurat includ pe langa cele 4 linguri, 2 mari si 2 mici, si alte lingurite care reprezinta subunitati ale lingurei sau ale linguritei. Astfel, vom putea folosi lingurite de 1/2, 1/4 sau chiar 1/8 dintr-o lingura sau lingurita standard. Exista si linguri ajustabile, mai greu de gasit in comert, dar si ele foarte utile.

Canile de masurat sunt o alta modalitate utila de preparare cu mare exactitate a oricarei retete culinare, iar in acest caz vom putea alege intre cani ajustabile si cani standard, cani cu gradatii sau cani pentru ingrediente lichide si ingrediente solide. De obicei cele pentru lichide vor avea si gradatii, iar cele pentru solide nu, dar pot fi ajustabile.

Un set profesional de cani de masurat va contine pe langa canile standard pentru lichide si solide si cani mai mici, subunitati ale canii standard, reprezentand 1/2, 1/3, 1/4, 1/8 sau 2/3 dintr-o cana standard. Mai simplu este daca se apeleaza la canile ajustabile, care permit dimensionarea cantitatii de ingredient la cotele cerute de reteta culinara.

In afara de echipamentele de masurat prezentate anterior, in bucatarie va fi intotdeauna util si un cantar special de bucatarie, unde vom putea masura foarte exact cantitatea de ingrediente necesara la prepararea unei retete. Pe langa cantarul de bucatarie, foarte utile vor fi si echipamentele de masura pentru ingrediente lipicioase sau unsuroase, precum mierea de albine, uleiul, untul topit si altele.

Intrucat multe dintre retetele culinare din prezent provin din zone si culturi diferite este de asemenea util sa se foloseasca in bucatarie si un tabel al corespondentelor intre diferite sisteme de masurare a ingredientelor din intreaga lume precum si echipament de masura cu dubla functie, potrivite atat pentru sistemul european cat si pentru cel anglo-saxon.

Autor:  Lucia Mihailescu