Site coolinaria.ro

Putem introduce spirulina in dieta zilnica?


Putem introduce spirulina in dieta zilnica? Spirulina este una dintre cele mai recomandate surse de proteine non-animale din intreaga lume, dar acest lucru este valabil mai ales cand poate fi consumata natural si nu sub forma de pastile sau capsule tip supliment alimentar. De fapt, cantitatile de spirulina prescrise de catre suplimentele alimentare au mai putin un rol in completarea necesarului de proteine si mai mult ajuta la inhibarea senzatiei de foame, lucru dorit de catre cei care practica o dieta de slabit.

Unele popoare ale lumii vechi, precum aztecii sau africanii, consumau acest aliment in special pentru aportul sau bun de proteine, dar pentru noi, ceilalti, spirulina nu a devenit cunoscuta decat foarte recent, dupa al doilea razboi mondial, cand a si inceput sa fie cultivata pe scara mai larga. Este o planta putin pretentioasa si poate fi cultivata cu usurinta, crescand si in stare naturala, fara cea mai mica interventie a omului.

Ca aliment pentru consum, anumite specii nutritive de spirulina ar putea fi comercializate si in Romania, dar productia ar trebui sa fie strict supravegheata de catre autoritati pentru a nu se introduce nici un aditiv sau ingredient suplimentar in compozitia ei finala. Din pacate insa, in ciuda reactiilor favorabile ale lumii stiintifice, inca nu se intrevad sperante in aceasta directie. Motivul ar putea fi dat si de lipsa de fonduri insuficiente pentru cercetare deoarece un asemenea proiect nu poate fi lansat fara o serioasa munca de documentare si analiza.

In unele tari europene exista mici incercari de introducere a spirulinei pe piata alimentara, putand fi intalnite pe piata produse precum painea fortificata cu spirulina, dar se poate spune ca si in Europa lucrurile lasa mai degraba de dorit. In plus, pericolul de a contamina o intreaga cultura de spirulina si a pune apoi acest produs pe piata este foarte mare si putini sunt aceia care ar indrazni sa isi asume un asemenea risc. Lumea continua sa cumpere si sa laude suplimentele cu spirulina, dar probabil nu asistam decat la o moda trecatoare si nu la un fenomen in crestere.

Mai nou, au aparut si reactii contradictorii in lumea stiintifica, care atrag atentia ca aportul marit de spirulina ar putea dauna organismului, putandu-se astfel contracta boli de inima, piatra la rinichi sau alte afectiuni grave si de aceea, pentru moment, formula suplimentelor alimentare cu spirulina pare sa ramana cea mai buna alternativa pusa la dispozitia noastra. Sa asteptam deci si sa vedem cam ce ne va rezerva viitorul si din acest punct de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu