Site coolinaria.ro

Alimente care necesita atentie marita la gatit


Alimente care necesita atentie marita la gatit Dintre produsele pe care alegem sa le gatim in fiecare zi exista unele care necesita o atentie marita pe durata prepararii lor, iar aici trebuie sa amintim carnea si produsele din carne, ouale si pestele ori fructele de mare.

Carnea se stie ca poate dezvolta adevarate focare de infectie, sub forma unor culturi de bacterii deosebit de daunatoare pentru organism. Pentru a evita toxiinfectiile alimentare si imbolnavirile este nevoie de suporturi adecvate pentru procesat carnea din lemn de esenta dura precum si de curatarea minutioasa a tuturor ustensilelor folosite la prepararea carnii sau a produselor din carne.

Ouale, in special ouale crude, genereaza de multe ori toxiinfectii alimentare serioase, inclusiv contaminarea cu periculosul salmonella si de aceea este indicat sa se consume foarte rar oua crude (proaspete) sau sa se foloseasca acestea ca ingrediente in salate, maioneze sau alte mancaruri pretentioase. Ouale trebuie pastrate mereu la temperaturi scazute, in frigider, si atunci cand se intampla sa crapam putin coaja unuia dintre ele, acesta trebuie consumat de urgenta sau aruncat.

Pestele si fructele de mare sunt alimente usor perisabile si se pot contamina la fel de usor de la alte alimente de aceea fiind recomandat sa se pregateasca imediat ce au fost adusi de la piata, iar de preferat este sa se consume mai mult peste proaspat. Bineinteles, trebuie sa fim atenti sa curatam toate ustensilele folosite la transare si sortare. Orice astfel de produs care emana mirosuri suspecte sau care nu a fost tinut in conditii corespunzatoare nu trebuie cumparat sau gatit indiferent de cat de mare pofta ne-ar fi sa mancam si putin peste.

In sfarsit, si fructele si legumele ne pot expune bolii si de aceea merita sa acordam o atentie sporita si la pregatirea lor incepand de la suportul de tocat si spalarea sub jet de apa rece pana la mirosurile suspecte, aspectul trecut si specificul fiecarui produs in parte. Exista destul de multe fructe si legume a caror coaja nu e deloc recomandata consumului si, in plus, atat legumele cat si zarzavaturile sau fructele pot fi usor contaminate prin contactul cu alte produse alimentare.

Autor:  Lucia Mihailescu