Site coolinaria.ro

Cum sa alegem dieta potrivita personalitatii noastre?


Cum sa alegem dieta potrivita personalitatii noastre? In functie de metabolismul fiecarei persoane exista si cate o dieta adecvata, care poate fi recomandata doar acelei persoane anume si care isi va dovedi eficienta in foarte scurta vreme. Unii dintre noi, de exemplu, suntem predispusi catre ingrasare inca din copilarie si de aceea trebuie sa acordam mai multa atentie acestei probleme, pe cand altii nu cunosc toata viata neajunsurile cresterii in greutate, dar pot avea alte probleme alimentare.

O dieta alimentara potrivita personalitatii noastre nu poate fi stabilita inca de la varsta copilariei, dar este adevarat ca acum se pun bazele unei alimentatii sanatoase sau, dimpotriva, ale unei alimentatii gresite. Pentru a avea succes din acest punct de vedere este intru totul potrivit sa ne informam cat mai corect si sa respectam regulile generale atat in ceea ce priveste servirea meselor cat si d.p.v. al igienei alimentare.

In ce priveste personalitatea noastra alimentara, plecand de la care, mai apoi, sa putem stabili o dieta adecvata, exista cateva tipuri deja consacrate de catre lumea medicala, unde este foarte posibil sa ne incadram cu totii, daca am acordat deja suficienta atentie la comportamentul nostru alimentar obisnuit. Aceste tipuri de personalitate alimentara sunt pur orientative, ele fiind menite sa ne ajute sa identificam mai usor masurile urgente pe care trebuie sa le luam ca sa prevenim diversele dezechilibre de natura alimentara.

1. Cina - masa principala a zilei
Foarte multe dintre persoanele active din zilele noastre se incadreaza la acest profil alimentar, ei obisnuindu-se sa manance destul de putin pe parcursul zilei lucratoare si compensand atunci cand ajung acasa cu un festin de proportii urmat de obicei si de alte gustari pana tarziu in noapte. Este un comportament alimentar periculos, care da metabolismul complet peste cap, iar sansele de a castiga in greutate sunt maxime. Ca masuri alimentare urgente se impun servirea mai multor mese peste zi, fie si mese rapide, dar consistente si, bineinteles, reducerea cantitatii de mancare servita la cina si dupa aceasta. Mai tarziu, obligatorie va fi trecerea la un program de masa normal, cu cele 3 mese ale zilei servite regulat la ore fixe.

2. Gustari dese peste zi, bogate in zahar si carbohidrati
Acest comportament alimentar este specific mai ales tinerilor, care avand o viata foarte activa vor prefera sa serveasca repede cate un fel de mancare redus ca dimensiuni, dar energizant si bogat in zahar si carbohidrati, astfel incat sa le potoleasca temporar apetitul alimentar. Nu doar ca se da peste cap metabolismul in acest fel, dar apar si pericole majore pentru sanatate, care cu siguranta isi vor face simtita prezenta dupa un numar oarecare de ani. Si in acest caz exista solutii, in prima faza permitandu-se servirea de gustari rapide si dese peste zi, dar formate dintr-o categorie cat mai completa de produse precum carnea de pui, pastrama, ouale fierte, zarzavaturi, fructe si paine integrala sau cereale. Urmeaza apoi adoptarea aceluiasi plan alimentar, care sa introduca servirea celor 3 mese principale ale zilei la ore fixe.

3. Mesele de noapte
Nu foarte des intalnit, dar prezent la un numar destul de mare de persoane obiceiul de a servi masa mai degraba pe durata noptii decat ziua este caracteristic celor care lucreaza mult pe calculator, persoanelor care lucreaza des in tura de noapte si chiar adolescentilor care au devenit dependenti de calculator si televizor. Daca aceste persoane ar merge la culcare la macar 3 ore dupa servirea ultimei mese, tot ar mai fi cum ar mai fi, dar evidentele arata ca aceste persoane adorm la scurta vreme dupa servirea mesei, incarcand inutil si in mod repetat organismul cu calorii care nu vor fi arse corespunzator. Ca metoda de abordare a acestei probleme alimentare, se propune initial amanarea orei de culcare si a unei mese consistente pana dimineata, cand se va servi un mic-dejun, iar apoi se poate trece la activitatile de peste zi. Trebuie servite tot ziua si celelalte mese si abia spre seara se poate trece la programul de odihna. Nu este usor, dar este o masura care sa permita revenirea la un regim alimentar normal.

4. Excesele de weekend
Unele persoane isi controleaza destul de riguros comportamentul alimentar de-a lungul intregii saptamani, dar fac excese exact in weekend, adica atunci cand viata lor activa este la cote destul de scazute. Un astfel de comportament alimentar este la fel de pagubos si gresit ca si cele anterioare deoarece va da de asemenea metabolismul peste cap si ca incarca organismul cu multe toxine in scurta vreme. De dorit este ca in asemenea situatii sa se prelungeasca comportamentul alimentar din timpul saptamanii si in weekend, cand se pot intra-adevar servi si mese speciale, delicatele preferate si cate un pahar in plus de alcool, dar cu atentie marita la dimensionarea rationala a portiilor.

5. In sfarsit, un alt tip de personalitate alimentara intalnit des in lumea noastra moderna este acela al Rebelului, care nu se va integra la nici unul dintre tipurile amintite mai sus pentru simplul motiv ca prefera sa isi disimuleze comportamentul alimentar practicand la nimereala oricare dintre stilurile alimentare gresite de mai sus. Este un comportament alimentar mixt, la fel de nociv ca si celelalte, iar revenirea la un regim alimentar normal se va face cu greutate si numai daca persoana in cauza realizeaza singura pericolele la care se poate expune astfel.

Tipul de personalitate alimentara specific fiecaruia dintre noi nu trebuie sa se incadreze neaparat la cele prezentate anterior deoarece destul de multe persoane, din fericire, inca reusesc sa respecte regulile sanatoase de alimentatie si nu fac excese decat foarte rar. Alte persoane au totusi si probleme alimentare de alta natura, aici putand aminti afectiunile diverse care impun adoptarea unui regim strict, saracia - un factor de risc alimentar care isi arata tot mai frecvent spectrul si prin Romania, precum si lipsa de einformare corecta - din pacate intretinuta in prezent chiar si de marii producatori alimentari, care prefera sa insele populatia mai bine decat sa isi reconsidere politicile lor de productie.

Ce este recomandat totusi e sa ne supraveghem cat mai atent obiceiurile alimentare nesanatoase si sa luam masuri urgente de fiecare data cand ne descoperim incalcand grav anumite limite in plan alimentar. Astfel nu vom putea fi acuzati ca nu am facut tot ce trebuia pentru a ramane sanatosi, iar daca totusi se va intampla si cate un mic dezastru atunci va fi din vina altora si nu in primul rand din vina noastra.

Autor:  Lucia Mihailescu