Site coolinaria.ro

Dieta pentru un somn linistit


Dieta pentru un somn linistit Tot mai multe persoane se plang de insomnii cronice si o stare generala de oboseala a organismului, dar aceleasi persoane uita sa ofere suficienta atentie si modului in care aleg sa se alimenteze pentru ca, de cele mai multe ori, aici va putea fi gasita cauza oboselii generale de peste zi.

Imposibilitatea de te odihni dupa un program normal va conduce automat la un exces de cafea si alte stimulente care sa permita totusi desfasurarea activitatii profesionale in conditii relativ bune. Aceasta impreuna cu o alimentatie gresita pot conduce in relativ scurta vreme la imbolnavirea organismului si trebuie luate masuri preventive din timp, in special in plan alimentar.

Din dieta pentru un somn linistit trebuie eliminate, in primul rand, exact alimentele care va atrag mai mult, respectiv mancarurile grele si condimentate care va ofera pe moment o stare de bine, dar care obosesc organismul la maximum. In special seara, acestea merita inlocuite cu produse mai usoare, fara grasimi sau condimente picante, de tipul iarturilor si a altor lactate, branzeturi simple, salate, tocanite de legume si altele.

Alcoolul poate fi gustat la incheierea programului de munca, dar de preferat este sa se bea un paharel dupa masa si nu inainte deoarece va conduce automat la cresterea apetitului. In ce priveste cafeaua, nu e bine sa se faca excese peste zi, care sa inhibe foamea ci mai degraba trebuie preferata mancarea calda sau rece, suficient de consistenta incat sa permita servirea unor gustari usoare dupa-amiaza si seara. Ceaiurie parfumate de consum pot si acestea sa inlocuiasca cu succes cafeaua.

Dintre fructe, ciresele sunt cele mai recomandate pentru reglarea programului de odihna deoarece contin substante active care ajuta mult in acest sens. Daca nu se gasesc cirese proaspete si compotul va fi mereu o alternativa utila. Mai ales seara, cu ceva timp inainte de culcare, o gustare scurta incheiata de o portie de cirese proaspete sau conservate vor face minuni pentru somnul dumneavoastra.

Mesele de carbohidrati complecsi, lactatele, mierea de albine si carnea de peste proaspata sau la conserva de asemenea ajuta la reglarea problemelor de odihna, si nici macar nu sunt greu de procurat dintr-o mare varietate de feluri alimentare. Zaharul insa si alimentele bogate in zahar sunt complet contraindicate deoarece sporesc senzatia de oboseala si provoaca o stare de dependenta periculoasa pentru organism.

Bineinteles, activitatea de peste zi, in special miscarea in aer liber si sportul vor contribui mult la reglarea problemelor de odihna si este recomandat ca, macar in prima faza a adoptarii dietei pentru un somn linistit, sa se prefere o ora fixa de trecere la programul de odihna, pentru a obisnui repede organismul cu o astfel de rutina benefica.

Autor:  Lucia Mihailescu