Site coolinaria.ro

Cum se taie ceapa pentru gatit?


Cum se taie ceapa pentru gatit? Taierea cepei pentru gatit este probabil una dintre primele tehnici pe care trebuie sa o invatam cu totii pentru a fi capabili sa gatim feluri variate de mancare si merita sa ne aducem aminte ca nu e deloc usor pentru incepatori, acum putandu-se intampla si cele mai stupide accidente de bucatarie precum crestarea unui deget, rasul-plansul de la curatarea cojilor de ceapa sau accidentarea unei persoane care se nimereste in apropiere exact cand te astepti mai putin.

Ceapa poate fi taiata rondele, poate fi tocata, feliata sau scobita si este bine sa se deprinda din start tehnica corecta de pregatire a cepei pentru gatit ca sa se evite mai usor atat accidentele cat si pierderile de vreme care mai pot aparea pe parcursul acestei operatii. Ceapa fiind necesara la mai toate retetele culinare de peste zi, trebuie sa te deprinzi sa o tai repede, precis si estetic fara a renunta deloc la masurile de siguranta pe care le presupune o asemenea operatiune.

Mai intai de toate, ustensila cea mai potrivita pentru taierea cepei este cutitul de bucatarie cu lama lata si bine ascutita, nefiind recomandate pentru acest lucru cutitele cu zimti, cutitele cu lama ingusta sau cele prost ascutite. Cu un asemenea cutit lat, se taie pentru inceput radacina, dar nu se indeparteaza complet ci se lasa o portiune atarnata de unde sa se poata apoi coji ceapa manual. Apoi se indeparteaza coaja in totalitate, dar nu se taie si codita superioara ci se lasa asa pentru a avea de ce sa tinem ceapa la taiat.

Fiecare ceapa astfel decojita se taie apoi de-a lungul, in doua jumatati egale, asezata cu radacina in jos si codita in sus, si abia acum se poate trece la taierea propriu-zisa a cepei pentru gatit. Se ia fiecare jumatate de ceapa si se fac taieturi longitudinale pana aproape de codita, dar fara a se sectiona si codita pentru ca aceasta ajuta la mentinerea feliilor de ceapa la un loc. In functie de cat de marunt se doreste ceapa sa se taie, se fac mai multe sau mai putine felii in lungul jumatatii de ceapa, dupa care se intoarce jumatatea de ceapa la nouazeci de grade si, tinandu-se din apropierea coditei, cu degetele stranse inspre interiorul palmei, se toaca ceapa mai fin sau mai mare, dupa preferinta. La final va mai ramane doar o portiune prinsa de codita cepei, dar aceasta se arunca si se poate continua cu restul de ceapa.

Exista si alte tehnici de taiere a cepei pentru gatit, dar odata ce veti deprinde bine tehnica general utilizata, descrisa anterior, veti putea studia si practica cu usurinta si restul modalitatilor de taiere a cepei, utilizate mai ales de catre maestrii culinari cu experienta. Mult succes!

Autor:  Lucia Mihailescu