Site coolinaria.ro

Dieta 100% naturala merita adoptata?


Dieta 100% naturala merita adoptata? Intr-o lume a produselor procesate, in care boli cu substrat alimentar apar peste noapte, consumatorul de rand este adus la disperare si fortat practic sa caute solutii dintre cele mai diverse prin care sa isi ofere o dieta cat mai sanatoasa posibil.

Foarte la moda, in prezent, este sa se consume alimente cat mai naturale, procurate din cele mai sigure surse, si unii dintre consumatori chiar sunt multumiti de produsele pe care le pot gasi pe piata si care le satisfac dorinta de a manca cat mai sanatos.

Din pacate totusi pentru consumatorii naivi, care inca mai cred ca industria alimentara din prezent se indreapta catre un viitor mai bun, este util sa se stie ca niciodata, probabil, nu vom mai manca la fel de natural si simplu ca in urma cu doar cateva zeci de ani.

Increderea in produsele alimentare puse pe piata agro-alimentara a zilelor noastre este intr-o continua scadere si nici nu mai e de mirare date fiind tertipurile diverse de care s-au folosit si inca se mai folosesc producatori diversi pentru a obtine profituri imediate mai mari.

Din aceste motive, sa incerci sa adopti o dieta 100% naturala pare un deziderat imposibil de realizat deoarece foarte greu vei gasi asemenea produse, de care avem totusi nevoie zi de zi. In plus, chiar daca reusesti sa identifici niste furnizori seriosi de astfel de produse naturale, tot nu poti baga mana in foc ca totul este in regula.

Exista si curajosi care duc lucrurile la extrem in ce priveste dieta 100% naturala si care risca destul de mult adoptand un regim alimentar de sacrificiu, in cadrul caruia consuma cu preponderenta doar mancare cruda, negatita, bogata in vitamine si alte nutriente esentiale.

Astfel, cred ei, pot compensa dezavantajele prezente prin consumul de alimente procesate, reusind in scurta vreme de la adoptarea unei asemenea diete sa se bucure de o sanatate mai buna si un organism eliberat de toxinele pe care suntem fortati de imprejurari sa le procesam zi de zi.

Nu exista totusi suficiente informatii de prima mana, care sa probeze faptul ca un organism obisnuit de sute de ani sa consume doar mancare gatita va reactiona pozitiv la astfel de diete 100% naturale, unde de obicei mancarea nu se gateste sau se gateste foarte putin.

Este mai degraba probabil ca cei care adopta asemenea diete de soc sa se resimta negativ dupa o perioada de vreme si sa fie nevoiti sa se reintoarca cu coada intre picioare la o dieta pe baza de hrana calda, unde vor fi nevoiti sa accepte si alimente procesate de tipul uleiurilor alimentare, a margarinei sau a altor produse din aceasta gama.

Solutia ideala pentru o alimentatia cat mai naturala si sanatoasa nu este de gasit in consumul de legume si fructe crude ci, mai degraba, se asteapta de la factorii de decizie lansarea unei politici alimentare coerente in care sa existe un control mai strict al calitatii produselor puse piata, dar si recomandari clare si detaliate pentru producatori de unde acestia sa se poata inspira pentru a oferi apoi produse cat mai competitive.

Daca cei responsabili cu sanatatea noastra alimentara se vor teme in continuare de producatorii necinstiti si coruptia va putea dicta mersul lucrurilor si pe viitor atunci este de prevazut ca si copiii nostri vor fi nevoiti sa mearga la risc in plan alimentar, dar daca exista un minimum de interes in aceasta directie se pot inca mentine niste standarde de calitate, care sa garanteze o alimentatie daca nu 100% naturala macar una 100% sigura pentru consum.

Autor:  Lucia Mihailescu