Site coolinaria.ro

Folositi condimentele cu intelepciune


Folositi condimentele cu intelepciune - Condimentele se tin intotdeauna in recipiente inchise ermetic, fara umiditate, la intuneric si racoare;

- Condimentele mai vechi de 6 luni de obicei trebuie aruncate;

- Condimentele din plante (menta, cimbrul etc.) se pastreaza foarte bine in pungi de hartie sau in saci din panza de in;

- Condimentele verzi de tipul patrunjelului, a mararului si altele se pot mentine proaspete daca le punem intr-un borcan/pahar cu apa in frigider;

- Ca regula generala, daca se prefera in special condimentele proaspete la gatit, atunci acestea ar trebui preparate in aceeasi zi in care sunt achizitionate;

- Gatitul in exces poate distruge aromele si potenta oricarui condiment;

- Exista si condimente care se impun folosite mai degraba in forma uscata, ele pastrandu-si astfel mare parte dintre proprietatile lor nutritive si aromatice;

- De obicei, la gatit, nu e bine sa se modifice dozarea condimentelor in retetele culinare deoarece persoana/persoanele care au gandit reteta s-au bazat nu doar pe experienta lor culinara, dar si pe anumite date tehnice, medicale, care sa ofere maximum de beneficii si pentru sanatate, nu doar pentru gustul nostru;

- Gratie condimentelor putem apela mai rar la zahar, sare si grasimi pentru a prepara feluri de mancare delicioase si sanatoase;

- Multe dintre condimente se preteaza la frecarea de produsul alimentar care trebuie gatit, fie acela carne, legume la cuptor, peste sau gratare de tot felul;

- Condimentele ajuta mult la prepararea marinatelor, a sosurilor, a tuturor conservelor si preparatelor de iarna si e pacat ca in prezent se folosesc ingrediente artificiale si mai putin condimente naturale;

- Pasionatii de condimente proaspete isi pot oricand crea propria gradinuta plina de magie, aici putand planta cele mai diverse plante si ierburi de care apoi sa se bucure in voia cea buna.

Autor:  Lucia Mihailescu