Site coolinaria.ro

Laptele de capra este recomandat consumului zilnic


Laptele de capra este recomandat consumului zilnic Se analizeaza foarte atent in ultima vreme beneficiile pe care le poate aduce laptele de capra prin consumul zilnic in raport cu laptele de vaca si primele constatari la nivel stiintific sunt imbucuratoare atat din punct de vedere al nutrimentelor existente in laptele de capra cat si in ce priveste absorbtia optima a laptelui de capra in organism.

Desi se mai aude ca laptele de capra ar fi mai rau la gust decat laptele de vaca, trebuie inteles faptul ca acest lucru se datoreaza mai degraba modului gresit de hranire a caprelor si mai putin altor considerente. Daca insa caprele sunt hranite corespunzator si nu li se permite sa pasca in locuri unde pot ingera si coaja amara de arbusti sau alte plante cu gust puternic atunci si calitatea laptelui va fi superioara.

In comparatie cu laptele de vaca, laptele de capra contine si vitamina A, usor de absorbit de catre organism, dar de asemenea si colesterol "sanatos", foarte necesar in special pentru buna functionare a sistemului nervos si a celui circulator. In plus, laptele de capra se digera mai usor si nu creeaza atat de frecvent alergiile specifice consumului de lapte de vaca.

Persoanele care sufera de astma, diabet si alergii diverse pot beneficia din plin de nutrimentele oferite prin laptele de capra, dar atentie marita va trebui acordata la producatorul de unde se obtine acest lapte. Inclusiv anumite forme de cancer pot fi prevenite prin consumul zilnic de lapte de capra, in special cancerul de ficat si de stomac, deoarece laptele de capra este mai usor de absorbit in organism.

Gratie anumitor anticorpi aflati in stare naturala in laptele de capra nu doar bolile amintite anterior pot fi ameliorate, dar si afectiuni ale plamanilor, chiar tuberculoza, se poate trata prin consum de lapte de capra in paralel cu medicatia specifica. Deja, in tarile subdezvoltate, exista programe de sanatate care introduc consumul gratuit de lapte de capra in alimentatia persoanelor suferinde de tuberculoza.

Mai putin prezent pe piata agroalimentara din Romania, laptele de capra este totusi disponibil la producatorii particulari, dar este mare pacat ca nu s-a manifestat pana in prezent un interes special din partea autoritatilor pentru stimularea eficienta a cresterii acestor animale folositoare si deosebit de usor de intretinut. Poate pe viitor sa apara un program de stimulare a cresterii productiei de lapte de capra intrucat, in mod sigur, cererea va depasi cu mult oferta cel putin pentru perioada de inceput.

Autor:  Lucia Mihailescu