Site coolinaria.ro

Alimente cu efect inflamator


Alimente cu efect inflamator Inflamarea organismului se manifesta atunci cand apar senzatii de iritare la nivelul tesuturilor, rani sau infectii cu cauze diverse. Durerea specifica, umflaturile si chiar dificultatea in miscare acompaniaza de obicei starile de inflamare din organism. Cazuri extreme de inflamare a organismului sunt considerate si boli cronice precum artrita sau alte afectiuni ale inimii si sistemului circulator.

In prezent exista medicatie de prevenire si tratare a inflamatiilor organismului, dar in egala masura se recomanda si o dieta specifica, anumite alimente trebuind evitate, iar altele incluse in acest plan alimentar. Intrucat medicamentele pot cauza si complicatii diverse, lovind in alte functii vitale ale organismului, este de preferat sa se opteze in special pentru masuri alimentare eficiente care sa ajute la combaterea si tratarea inflamatiilor temporare sau cronice.

Printre alimentele care contribuie la instalarea sau agravarea inflamatiilor diverse ale organismului se numara in primul rand cele bogate in grasimi, sare si zahar de tipul produselor fast-food, carnea de porc si derivatele ei, sosurile grele, produsele de patiserie si pastele preparate cu unt, produsele care contin nitriti si cele condimentate in exces. Chiar si ouale, laptele sau iaurtul nedegresat pot conduce la instalarea starilor de inflamatie a organismului si de aceea se recomanda consumul de lapte si iaurt degresat precum si o limitare a consumului de oua.

Dintre bauturi, pe langa cafea si alcool, exista si o serie de alte produse care trebuie evitate, iar aici amintim bauturile energizante, ceaiul negru si chiar si cel verde, sucurile dulci din comert si chiar sucuri naturale din anumite legume precum cartofii si rosiile, care pot agrava o inflamatie daca se consuma exact in asemenea momente. Inutil de precizat ca orice bautura care contine sau insoteste consumul de droguri este complet neindicata pentru persoanele cu risc mare de contractare a unei inflamatii in organism.

Alimentele recomandate calduros pentru starile de inflamare din organism sau pentru prevenirea acestor probleme sunt grasimile si uleiurile nesaturate din carnea de peste, nuci, alune, seminte, in si asa mai departe. Acizii omega-3 si omega-6 joaca un rol important si e bine sa fie procurati din surse cat mai naturale. Uleiul de masline la prima presa este bineinteles in topul listei produselor cu rol benefic in tratarea inflamatiilor din organism.

Proteinele din carnea de peste si de pasare sunt cele mai sanatoase pentru consum in astfel de cazuri, iar cele obtinute din legume sunt de asemenea recomandate, aici putand aminti si produsele din soia, care pot fi introduse in dieta noastra daca sunt gatite asa cum trebuie. Fibrele alimentare joaca un rol esential si acestea si ele vor fi gasite in aceleasi alimente care ofera si un aport util de carbohidrati complecsi precum cerealele integrale, legumele si fructele. Nu in ultimul rand, anumite produse naturale precum fructele de padure, fragii, capsunile si murele contin o serie de antioxidanti si flavenoizi de mare eficienta in tratarea inflamatiilor din organism. Tot in aceasta lista putem aminti si merele, usturoiul si ceapa (in special coaja de ceapa), care de asemenea ofera substante active eficiente pentru reducerea inflamatiilor. In sfarsit, consumul marit de apa este obligatoriu ajutand enorm la reducerea simpomelor si eliminarea mai rapida a toxinelor din organism.

Autor:  Lucia Mihailescu