Site coolinaria.ro

Ce sunt de fapt cerealele integrale?


Ce sunt de fapt cerealele integrale? Cerealele integrale, atat de benefice pentru sanatatea noastra, pot fi usor recunoascute prin aspectul complet al boabelor, de unde nu lipseste nimic, inclusiv coaja, stiindu-se faptul ca toate partile unui bob contin nutrimente benefice pentru organismul uman.

In opozitie cu cerealele rafinate, cerealele integrale retin toate proprietatile nutritive si pot fi servite fie ca supliment alimentar, pentru aportul de minerale si vitamine, fie ca produs vegetarian, oferind proteine si alte surse de energie deosebit de utile peste zi.

Inclusiv faina care se fabrica din cerealele integrale va pastra cele mai multe dintre proprietatile boabelor de cereale si, trebuie stiut ca, din punct de vedere nutritional, faina integrala este considerata superioara fainii rafinate.

Foarte curios pntru piata alimentara este insa faptul ca, desi procesul de obtinere a fainii integrale este mai putin costisitor, de multe ori se percep preturi mai mari pentru produsele din cereale integrale decat pentru cele obtinute din cerealele rafinate.

Din gama de cereale integrale pe care le putem gasi pe piata fac parte si cerealele pentru micul-dejun, ovazul, porumbul, orezul brun, faina integrala, painea integrala, painea neagra si altele. Pe langa antioxidanti diversi si proteine, cerealele integrale mai contin si fibre alimentare si o serie intreaga de minerale esentiale pentru sanatatea omului.

In Romania, cerealele integrale au inceput sa fie comercializate pe scara larga relativ recent, dar autoritatile nu se prea implica in acest proces de maxima importanta pentru sanatatea populatiei, fapt care a condus la promovarea unor preturi de specula pentru produsele din cereale integrale, care nici macar nu sunt prea competitive din punct de vedere calitativ.

Este deci nevoie de un program national pentru a fi promovate mai larg aceste produse gustoase si, de preferat, ieftine, si trebuie stabilite si niste norme foarte clare de prelucrare a lor in conditii de maxima siguranta si igiena alimentara.

Pana atunci insa, nu evitati cerealele integrale, dar fiti foarte atenti la sursele din care vi le procurati pentru a nu ajunge la falsa concluzie ca, de fapt, cerealele integrale sunt mult prea laudate si ca nu prea merita sa le introduci in dieta obisnuita. Nu e deloc asa, dar e adevarat ca unii producatori de pe la noi isi permit inca multe matrapazlacuri si nici nu prea le da nimeni peste nas din aceasta cauza.

Autor:  Lucia Mihailescu