Site coolinaria.ro

Alege o dieta ca pe vremea bunicilor!


Alege o dieta ca pe vremea bunicilor! Gratie studiilor stiintifice care vizeaza alimentatia stramosilor nostri au aparut relativ recent si niste propuneri interesante de diete bazate pe rezultatele acestor studii care incearca sa demonstreze faptul ca bunicii si strabunicii nostri mancau mult mai sanatos decat noi.

Cercetarile savantilor merg mult mai adanc in istoria alimentara a omului, observandu-se astfel faptul ca, odata cu introducerea cerealelor in dieta omului, cu mii de ani in urma, s-a produs si o schimbare majora in alimentatia de zi cu zi, nu neaparat cu finalitate pozitiva.

Se crede astfel ca moda alimentelor procesate si cu ingrediente artificiale din prezent este un rezultat direct al renuntarii treptate a omului la un regim alimentar cat mai natural posibil si fara utilizarea tehnicilor de gatit deja traditionale, practicate frecvent si in zilele noastre.

Desi nu foarte larg argumentat, se acuza aceasta schimbare alimentara ca fiind cauza principala pentru aparitia bolilor diverse cu substrat alimentar care macina de vreme buna intreaga societate umana. Mai nou, de cand se folosesc si tehnicile de manipulare genetica a culturilor situatia a devenit de-a dreptul dramatica, iar savantii propun o revenire treptata la un regim alimentar mai natural si mai sanatos.

Dintre alimentele recomandate pentru o dieta "ca pe vremea bunicilor" sau o paleo-dieta, asa cum o numesc cercetatorii, putem aminti carnea de toate felurile, branzeturile, lactatele, ouale, pestele, o gama larga de zarzavaturi cultivate organic, ciupercile, fructele si nucile sau semintele de tot felul. Ca alternativa sanatoasa la consumul de zahar se recomanda mieree de albine, iar uleiurile vegetale ar trebui consumate in cantitati mici si produse prin tehnologii cat mai simple si sanatoase.

Paleo-dieta nu stimuleaza aportul de grasimi in organism ci, mai degraba, recomanda un aport marit de proteine, o limitare rationala a carbohidratilor si o incurajare a consumului zilnic de fructe si legume consumate cat mai aproape de starea lor naturala. Mezelurile, pastele, painea (chiar si painea integrala), alte produse obtinute din faina sau alimente procesate, cartofii si copturile ar trebui insa eliminate definitiv.

Multi dintre noi am raspunde cu bucurie unor asemena sugestii in plan alimentar, incercand sa mancam simplu si sanatos, dar piata agro-alimentara nu ne este deloc favorabila in prezent cu o oferta reala de produse naturale, fara aditivi sau modificari genetice.

Cei care insa au acces la alimente sanatoase si pot investi suplimentar atat bani cat si timp merita sa adopte o astfel de dieta, "ca pe vremea bunicilor", pentru ca nu ai nimic de pierdut daca renunti definitiv la o alimentatia haotica in favoarea unei diete ceva mai restrictive, dar si plina de sperante pentru sanatatea noastra pe termen lung.

Autor:  Lucia Mihailescu