Site coolinaria.ro

Produse vegetariene pentru copii


Produse vegetariene pentru copii Mai putin intalnit in Romania, dar destul de prezent in tarile occidentale este obiceiul practicat de anumiti parinti de a-si obisnui copiii inca de la o varsta frageda si cu un regim alimentar de tip vegetarian, lucru deloc contraindicat, mai ales daca se iau si precautii suplimentare care sa garanteze faptul ca cei mici nu sunt privati de anumite nutrimente de baza.

Exista astfel o serie de nutrimente prezente de obicei in produsele de origine animala, care vor putea fi subtituite si cu altele din surse vegetale, dar exista si nutrimente pe care copilul este totusi indicat sa le procure si din produse de origine animale precum carnea de peste si de pasare, lactate, oua sau branzeturi.

Indiferent de sursa animala sau vegetala a alimentelor oferite, unui copil trecut de varsta de 3 ani trebuie sa i se asigure necesarul de cel putin 1400 de calorii zilnic (din ce in ce mai multe odata cu cresterea in varsta), peste 50 grame de proteine, grasimi, glucide, vitaminele A/C/B6 in cantitati suficiente, calciu si fier in cantitati ceva mai mari, precum si o serie de alte substante precum riboflavina sau tiamina, de asemenea esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

Ca meniu vegetarian, copilului i se pot oferi drept sursa de obtinere a proteinelor mese pe baza de legume boabe, tofu si lapte de soia, oua si lapte, cas, verdeturi diverse. Proteinele nu sunt usor de procurat numai prin apelul la surse vegetale si de aceea este bine sa se ofere copilului si lapte sau oua pentru a compensa astfel necesarul zilnic de proteine.

In ce priveste vitaminele si mineralele, aici treaba va merge mai usor putandu-se apela la cereale integrale, fructe, legume, alune, nuci si seminte, toate surse importante de zinc, magneziu, fier sau vitaminele A, C si B6. Vitamina B12 este prezenta mai degraba in produse de origine animala, dar exista si produse fortificate precum cerealele pentru micul dejun sau anumite sucuri naturale, care sa suplineasca necesarul zilnic.

O alimentatie gresita nu va intarzia sa dea si simptomele negative specifice si trebuie reintroduse in dieta copilului produsele bogate in nutrimente, altele decat cele oferite in meniul vegetarian. In special laptele, carnea de peste si cea de pui, dar si cantitati moderate de grasimi sunt importante pntru o dezvoltare armonioasa a copiilor deci, daca incercati experimental si o dieta vegetariana, nu uitati sa va luati toate masurile de precautie care se impun.

Autor:  Lucia Mihailescu