Site coolinaria.ro

O bucatarie curata ca lacrima


Mentinerea unei bucatarii curata ca lacrima este cea mai importanta arma impotriva microbilor ce pot determina boli sau alergii nedorite. Dar nu trebuie sa cheltui sume enorme de bani pentru a face acest lucru, nu da buzna la raionele cu produse de curatare cu care vei incarca cosul de cumparaturi , pe care le depozitezi apoi in dulap si pe care de abia daca le folosesti. Este nu numai o pierdere de bani, dar si de timp. 5 produse obisnuite in bucatarie sunt mai mult decat suficiente pentru a avea o bucatarie curata: detergent, otet, soda, amoniac si clor
. Atentie: produsele soda, amoniac, clor nu trebuie sa fie amestecate deoarece pot produce elementi toxici ce pot dauna organismului
Otetul
: va readuce stralucirea in aceasta camera. Otetul este unul dintre cei mai slabi acizi, de aceea poate fi foarte util in bucatarie. Amesteca in egala masura otet cu apa, si cu solutia obtinuta poti incepe curatenia. Aceasta solutie poate indeparta cu usurinta petele lasate de zatul de cafea atunci cand aceasta a dat in foc. Este foarte util si in ce priveste clatirea farfuriilor si indepartarea grasimilor. Este foarte indemanatic si in ce priveste curatare podelelor, nu mai ca pentru aceasta zona tot ce trebuie facut este sa amesteci o jumatate de cana de otet cu 4 cani de apa calda. In functie de cat de mare este podeaua se schimba si cantitatile.
Otetul mai este bun si pentru a scapa de mirosuri nedorite; stii bine ca dupa anumite mancaruri, oalele, farfuriile sau chiar tacamurile pot ramane cu un miros neplacut. Pentru a scapa de acesta, nu trebuie decat sa le pui la fiert cateva minute intr-un amestec de apa si otet (mai ales atunci cand vreti sa scapi de mirosul de ceapa sau usturoi).
Chiar si geamurile pot fi spalate cu ajutorul unei solutii de otet, imbiba un pic carpa sau ziarul cu apa amestecata cu otet si poti incepe sa redai vizibilitatea geamurilor tale.
Soda : este un alcalin mai usor. Cu ajutorul lui se pot curata toate ustensilele din bucatarie. Amesteca 2 linguri de soda cu 4 cani de apa calda. Cu aceasta solutie poti curata frigiderul, mircroundele, cuptorul si alte mici aparate. Cu ajutorul lui poti indeparta impreuna cu un burete \chiar si petele lasate pe vasele/cani din plastic,de exemplu petele lasate de cafea sau ceai, grasimi, etc.
Amoniacul
: amesteca 1 lingura de amoniac cu o lingura de detergent si doua cani de apa calda. Aceasta solutie poate face minuni pentru cutarea meselor, usilor, mastii de chiuveta, sau dulapurilor. Dupa ce aplici solutia sterge totul cu ajutorul unui prosop. Poate fi folosita si pentru curatarea ochiurilor de aragaz pline de grasime.
Clorul : este adevarat nu lasa un miros placut, dar este cea mai buna arma in eliminarea bacteriilor si microbilor, este o solutie mai mult sanitara; se amesteca cu apa si se sterg foarte bine podelele, masca de bucatarie etc.
In cele din urma, nu uita: majoritatea produselor din bucatarie trebuie sa poarte etichete si trebuie plasate intr-un dulap in permanenta inchis, la care copiii sa nu poata ajunge.

Autor:  Raluca Rusu