Site coolinaria.ro

Cum servim vinul la masa?


Cum servim vinul la masa? Vinul de calitate ar trebui sa faca parte din dieta regulata a oricarui adult care se respecta, fiind cunoscute tuturor beneficiile pentru sanatate pe care le poate oferi un pahar de vin (dar nu mai mult) servit cu placere fie la masa fie dupa servirea mesei.

Cum alegem insa acest vin, este o alta problema, si unele persoane pot descoperi ca se impaca mai bine, aproape instinctiv, cu vinul alb pe cand altele gasesc vinul rosu mai placut. Ceea ce nu se prea face este sa amesteci doua sau mai multe tipuri de vin odata, fiind de preferat sa se serveasca acelasi vin si nu sa se amestece aromele intre ele, pentru ca e pacat atat de vin cat si de capul celui care risca un asemenea lucru.

Ca regula generala in ce priveste servirea vinului la masa, trebuie retinut faptul ca vinul alb va avea intotdeauna prioritate, el putand fi urmat sau nu de vin rosu sau de vin negru. Nu se serveste insa niciodata mai intai vinul rosu si abia apoi vinul alb. Daca ne referim la varsta vinului, de asemenea se recomanda cu tarie sa se serveasca mai intai vinul tanar si abia apoi cel vechi, pentru a nu se combina nefericit aromele si senzatiile diferite ale fiecarui tip de vin in parte.

Vinurile se mai pot deosebi si dupa gust, nu doar dupa culoare sau varsta, iar aici prioritate vor avea mereu vinurile seci, pe cand vinurile dulci se servesc intotdeauna la urma, de obicei in cadrul desertului. La masa se pot servi doar anumite feluri de vin, care sa acompanieze felurile de mancare inspirat, completand sau potentand placut gustul mancarii.

In ce priveste temperatura la care se servesc de obicei sortimentele diferite de vinuri, trebuie stiut ca, in general, vinul alb si rose trebuie racite multumitor inaintea de a fi servite pe cand vinul rosu si cel negru este bine sa se serveasca la temperatura camerei. De asemenea vinul alb sau rose pot fi racite si cu cuburi de gheata, dar situatia nu mai este asa daca ne referim la vinul rosu sau cel negru.

Cele mai multe dintre vinurile de masa nu trebuie desfacute decat cu putin inainte de a fi servite si, mai important, vinul nu trebuie servit imediat dupa ce a fost transportat sau agitat anterior. Pentru a se obtine beneficiile maxime, vinul de calitate trebuie lasat sa se odihneasca cel putin o zi inainte de a putea fi servit.

Autor:  Lucia Mihailescu