Site coolinaria.ro

Arta asezarii mesei


Arta asezarii mesei Exista mai multe modalitati utile de a aseza masa pentru a se servi unul sau mai multe feluri de mancare, dar se poate discuta in egala masura si de niste reguli de aur, care vor trebui respectate in toate situatiile care presupun aranjarea si servirea mesei.

1. Se stie, de exemplu, ca la servirea mesei vor fi necesare servicii de masa cu atat mai extinse cu cat caracterul mai festiv al mesei o va cere.
2. Fiecare fel de mancare presupune asezarea pe masa a unor seturi de tacamuri specifice, plecand de la lingura si furculita si ajungand la ustensilele pentru servit salata, cutite speciale pentru friptura sau legume si chiar ustensile mai rare precum acelea utilizate la servirea scoicilor si a altor feluri de mancare mai pretentioase.
3. In ce priveste asezarea traditionala a tacamurilor la masa, se va pleca mereu de la asezarea furculitei in stanga si a cutitului in dreapta, tot in dreapta urmand sa se gaseasca si lingura pentru supa. In continuare, se poate proceda similar, in partea stanga sau stanga-sus urmand sa apara si alte furculite speciale, iar in dreapta si dreapta-sus putand fi plasate linguri si cutite diverse.
4. Cosul de paine ar trebui mereu sa se afle in stanga, ceva mai sus de furculita principala si e bine ca invitatii sa poata beneficia de un cosulet separat pentru paine, mai ales daca ocazia este una deosebita.
5. Paharele si asezarea lor sunt de asemenea de mare importanta. Paharul de apa, de exemplu, ar trebui sa fie pozitionat chiar deasupra cutitului principal, in dreapta, acest pahar trebuind obligatoriu sa fie si cel mai mare dintre paharele dispuse pe masa. Celelalte pahare pot fi asezate in dreapta paharului de apa, intr-o ordine descrescatoare.
6. Fata de masa aleasa va diferi in functie de caracterul festiv sau casnic al servirii merei, fiind recomandata fata alba de damasc pentru mesele festive si fete de masa obisnuite sau chiar vesel colorate pentru mesele regulate.
7. Servetelele este bine sa fie mereu impaturite in forma de patrat sau triunghi si sa fie plasate in stanga, imediat dupa furculitele de servit masa. Unele persoane chiar aleg sa plaseze servetelul direct pe platoul de servit, inaintea servirii primului fel.
8. Platourile si farfuriile adanci pentru felurile principale se vor aseza in ordinea in care urmeaza sa fie servite felurile de mancare, astfel incat invitatilor sa le fie la indemana si totul sa decurga perfect.
9. Daca se alege si decorarea mesei, atunci toate decoratiunile se vor afla sub nivelul ochilor si nu vor distrage atentia invitatilor. Pentru lumanari insa este de preferat sa se opteze pentru o pozitionare mai inalta, deasupra nivelului ochilor.
10. In sfarsit, ustensilele pentru servit cafeaua si desertul pot fi aduse de la bun inceput la masa numai in cazul meselor obisnuite, dar nu si la msele festive, unde vor fi asezate doar dupa incheierea servirii felurilor principale.

Autor:  Lucia Mihailescu