Site coolinaria.ro

Bucate traditionale de Paste la romani


Bucate traditionale de Paste la romani Prea multa lume asociaza inca masa traditionala de Paste cu universul rural, uitand insa ca si civilizatia orasului este la fel de indreptatita sa ne invete ce sa punem, gustos si sanatos, pe masa festiva din zilele Pastelui. Aceeasi sarbatoare religioasa, in tot fastul sau, poate fi la fel de bine oglindita din punct de vedere culinar atat de bucatele taranesti cat si de cele urbane, iar romanii de rand chiar nu se sinchisesc prea tare de amanunte si creeaza meniuri deosebite, indiferent de putinatatea de resurse pe care o au la indemana.

Este foarte adevarat ca multe dintre felurile de mancare traditionale de Paste isi gasesc originile in lumea incarcata de spiritualitate si imaginatie a satului, si suntem cu totii recunoscatori pentru toate acestea, dar este bine sa integram si arta culinara a orasului in traditiile de Paste deoarece acum este, mai mult decat oricand, o sarbatoare a comuniunii si deschiderii catre o mai larga intelegere a lumii in care traim, adevar valabil inclusiv pentru planul culinar.

Acestea fiind zise, va propunem o selectie completa de bucate pentru masa festiva din zilele Pastelui crestin, provenind din toate zonele tarii, de unde va veti putea inspira in crearea unor meniuri cat se poate de traditionale, dar si suficient de variate si pline de arome delicioase, care sa te trimita indirect catre lumina sfanta a invierii, dar si catre parfumul inconfundabil al primaverilor romanesti.

1. Aperitive pentru masa de Paste
- Oua incondeiate diferit, dupa zona lor de provenienta
- Oua umplute si oua medalion,
- Saleuri cu branza si masline
- Pateuri cu ciuperci sau cu branza
- Sardine, hamsii, fructe de mare
- Drob de miel
- Salata de boeuf
- Cas, cascaval, branza de burduf, telemea, urda
- Masline, salata verde, spanac verde, rosii feliate si gogosari
- Sunca, Rulouri de sunca umplute cu ciuperci sau cu branza, Rulouri cu carne de oaie, de porc, de vita
- Ghebe cu maioneza, Ciuperci umplute
- Salate verzi, Salate de cruditati, Salate de fructe de mare

2. Feluri principale pentru masa de Paste
Ciorbe, borsuri, supe

- Ciorbita de miel, Ciorba de berbec, Ciorba de perisoare, Ciorba cu afumatura, Ciorba cu zeama de varza murata si carnati, Ciorba de ciuperci, Ciorba de peste proaspat, Ciorba taraneasca
- Bors de Miel, Bors de hribi, Bors de cartofi si carne de miel/vitel, Bors de peste, Bors moldovenesc cu carne
- Supa de cartofi cu afumatura, Supa de cartofi cu sunca si carnati, Supa de Salata Verde cu Slaninuta Afumata, Supa de linte cu carnati si kaizer, Supa cu galuste, Supa de Rosii cu Galuste, Supa de ciuperci, Supa de dovlecei cu Lapte Prins, Supa de mazare, Supa taraneasca, Supa haiduceasca, Supa de praz cu legume, Supa de varza dulce cu kaizer afumat, Supa de rata cu taietei

N.B. Toate felurile de mai sus trebuie preparate obligatoriu macar cu o parte dintre zarzavaturi si condimente foarte proaspete, de sezon.

Carne, peste si derivate
- Friptura de miel, Miel umplut, Coronita de miel, Tocanita de miel, Pulpa de miel la cuptor, Miel umplut la cuptor, Stufat de miel
- Friptura de vanat, Ostropel din vanat
- Iepure la tava, Iepure ostropel
- Sarmalute in frunze proaspete de vie cu carne tocata amestec, ardei umpluti cu carne tocata amestec
- Frigarui cu branza de burduf, Frigarui de oaie in marinata de bere, Frigarui amestec carne frageda de vaca, porc, vitel, berbec etc.
- Tocanita de vitel
- Carne prajita cu ciuperci si sos la cuptor
- Carnaciori si carne in ulei sau in untura topita
- Peste la tava, Gratarel de peste, Tocana de peste, Peste cu legume, Plachie de peste etc.
- Mititei romanesti
- Musaca de oaie
- Ciulama de miel
- Tochitura moldoveneasca

Produse de Panificatie
- Paine de casa
- Paine rotunda la tava
- Paine in Vas de Lut
- Paine Rustica
- Paine cu Faina Integrala si/sau Legume
- Paine cu orez
- Alivenci
- Chifle cu mirodenii
- Turtite cu Malai, faina integrala sau de orez
- Trigoane simple sau cu mirodenii
- Covrigi romanesti
- Paine cu cartofi
- Turte umplute cu legume
- Placinte cu carne de miel, de oaie, de vitel, de peste, cu legume asortate
- Lipii taranesti

3. Garnituri
- Garnituri de legume, Conopida sote, Cartofi taranesti, Cartofi nature, Cartofi la cuptor cu verdeturi proaspete, Legume la cuptor, Garnitura de Gogosari cu Ceapa, Gogosari Marinati, Gogosari copti cu sos la alegere
- Garnitura de Orez cu Legume, Chiftelute Din Orez
- Garnituri de mazare simpla sau in sos de rosii, Mazare verde cu smantana
- Mamaliguta simpla, Balmos, Mamaliga cu sunca si branza la cuptor
- Bureti iuti, Ciupercute Gratinate
- Fasole batuta, Fasole iahnie, Fasole piure
- Spanac preparat in retete variate
- Oua-ochiuri cu sau fara ciuperci si smantana, omleta cu condimente, omleta cu legume fierte si drob de miel
- Morcovi gratinati, piure de legume, vinete pane, snitele de legume, Dovlecei sote etc.

4. Sosuri, Maioneze, Marinate
- Maioneza cu oua, Maioneza vegetala de Soia, Telina etc.
- Marinate pentru carne si vanat
- Marinate de ciuperci
- Mujdei
- Sosuri pentru salate (Vinegrete)
- Sosuri de rosii cu mirodenii
- Sosuri albe vegetariene si nonvegetariene
- Sosuri de vin pentru friptura si rasol
- Sos pentru friptura la gratar
- Sosuri cu smantana si sosuri cu lapte batut/iaurt
- Sos de ciuperci
- Sosuri crema de legume cu ceapa sau cu usturoi etc.

5. Deserturi
- Cozonac si Pasca traditional, Cozonac cu ciocolata si Pasca cu ciocolata
- Tort de Paste
- Prajitura cu nuca
- Fursecuri si saratele de Paste
- Cornulete dulci
- Placinta poale-in-brau, Branzoaice, Varzari - Clatite - Checuri de fructe si Tarte cu fructe - Prajituri si placinte cu miere de albine - Baclava - Gogosi simple sau umplute - Langosi simpli sau umpluti - Mucenici Moldovenesti (sfintisori) - Jeleuri haioase tip iepuras sau mielut - Eclere - Iepurasi sau mieluti din martipan, imbracati in ciocolata - Inghetata Iepuras de Paste 6. Bauturi - Vin rosu, Vin negru, Vinuri albe, Vin fiert cu miere de albine si mirodenii - Bere - Tuica, Palinca, Rachiu de fructe - Visinata, Capsunata, Lichioruri, Afinata, Zmeurata - Cafea cu coniac sau brandy, Cafea cu Migdale, Cafea neagra la ibric - Ceaiuri cu fructe, Ceaiuri cu miere si mirodenii - Limonada, Suc de fragi/capsuni - Apa plata de izvor.

Autor:  Lucia Mihailescu