Site coolinaria.ro

Sprayuri pentru gatit


Sprayuri pentru gatit Sprayurile pentru gatit sunt ustensile de gatit de mare inspiratie, care ne pot ajuta sa ne facem treaba in bucatarie mai repede si mai usor decat in conditiile in care deja ne-am obisnuit.

In spatiul occidental, sprayurile pentru gatit se comercializeaza de ani buni de zile, avand in compozitia lor amestecuri de lecitina si diferite uleiuri vegetale, care pot fi stropite fin deausupra tigailor, a tavilor sau a cratitelor, ajutand la un gatit usor si eliminand riscul prinderii alimentelor de suprafata incalzita a recipientului culinar.

In Romania, au aparut initiative timide de comercializare a unor astfel de sprayuri pentru gatit si ne asteptam ca, nu peste multa vreme, ele sa fie disponibile in aproape orice magazin de produse alimentare din intreaga tara. Sunt produse eficiente, care pot proteja nu doar recipientele si alimentele puse la gatit, dar si ustensile precum spatula de lemn, lingura, furculita sau orice altceva, prin simpla stropire cu ulei vegetal, care sa le poata astfel proteja suplimentar.

Pentru romani, pana ce vor acea acces la asemenea sprayuri pentru gatit apeland la serviciile din comert, este posibil sa se apeleze la o formula de compromis si sa se creeze acasa un spray pentru gatit, singura dificultate fiind aceea a achizitionarii unui bun recipient prevazut cu pulverizator, de preferat din sticla sau inox, care sa permita stropirea cu ulei vegetal, introdus manual in containerul respectiv.

Sprayurile pentru gatit confectionate acasa pot fi folosite ani de zile, cel mai recomandat ulei vegetal pentru acestea fiind uleiul de masline. Ele trebuie totusi depozitate la o temperatura nu prea ridicata si intr-un loc uscat si intunecos, nu foarte diferit de modul in care depozitam sticla propriu-zisa de ulei alimentar.

Sprayurile pentru gatit pot fi folosite atat la prepararea de alimente in casa cat si la gratarele improvizate din aer liber, si merita achizitionate sau confectionate asa cum este posibil deoarece ne vor face viata in bucatarie mai usoara si gatitul meselor zilnice mult mai placut.

Autor:  Lucia Mihailescu