Site coolinaria.ro

Lumea sarii: O vizita intr-o mina din Austria


Lumea sarii: O vizita intr-o mina din Austria Salzburg si regiunea inconjuratoare isi datoreaza sarii bogatia de secolele trecute. Aflata in cantitati impresionante in subsolul muntilor ce inconjoara acest oras alpin, sarea a fost exploatata de-a lungul a sute de ani de locuitorii acestei regiuni.

In zilele noastre, sarea este o atractie turistica in sine pentru turistii ce vin in Salzburg atrasi fie de rezonanta muzicala a locurilor (Salzburg fiind locul de nastere al celebrului compozitor Mozart), fie de sporturile de iarna, ski-ul putind fi practicat in zeci de statiuni aflate extrem de aproape.

La 15-20 de minute de unul din cele mai mari orase austriece, 3 foste mine de sare isi asteapta turistii dornici sa se distreze si sa afle mai multe despre ceea ce presupunea exploatarea miniera a sarii. Pe numele lor Hallein, HallStatt sau Altaussee, aceste mine sunt acum adevarate obiective turistice, tururile organizate durind aproximativ o ora, la intrare fiindu-ti furnizat un costum de miner, un fel de salopeta alba, care te va acoperi complet si iti va feri hainele de murdarie.

Cel mai asteptat moment al tururilor este topoganul minerilor. Hallein, cea mai aproape mina de Salzburg, are 2, si daca te dai printre primii poti urca pe niste scari inguste pentru a te da si a doua oara. Insa cel mai lung topogan, de 64 de metri, se gaseste in Hallstatt, pe care vei prinde o viteza impresionanta.

Alta atractie a unui astfel de tur este plimbarea cu vaporul pe un lac subteran, aflat la cateva sute de metri de exterior. De-a lungul plimbarii un inedit joc de lumini, proiectat pe peretii grotei, iti va povesti parte din istoria minei.

In mina Hallein poti trai o alta experienta inedita : trecerea unei granite la sute de metri adancime. Intr-unul din ingustele tunele miniere vei vedea deodata o inscriptie oficiala : steagul Germaniei, care te anunta ca tocmai ai pasit in alta tara.

Un trenulet te va duce in adancurile minei, si la sfarsitul turului te va aduce din nou la lumina. Insa mare parte din tur presupune mers pe jos, asa ca sunt recomandate incaltari cat mai comode. De asemenea, chiar si pe timp de vara in mina se pastreaza o temperatura constanta de aproximativ 10 grade, asa ca imbracaminte groasa este deasemenea necesara.

Articol preluat de pe egirl.ro

Autor:  Daniela Tiba