Site coolinaria.ro

Un gatit modern si sanatos


Un gatit modern si sanatos Cea mai simpla cale de a pastra nutrimentele si culorile verdeturilor este sa le gatim la abur sau sa le fierbem la foc mic sub capac.

La prepararea salatelor, cele mai sanatoase sosuri sunt cele compuse din zeama/suc de rosii, otet, ceapa si uleiuri cu continut scazut de grasimi (uleiul de masline).

Desi nu pare foarte practic, mai ales in sezonul cald este bine sa se prepare mancare pentru o zi intreaga, dar mai rar sa se gateasca si pentru a doua zi. Chiar si tinuta la frigider, mancarea tot va cunoaste modificari chimice, in special daca va contine sosuri, creme sau ingrediente usor perisabile.

Alimentele proaspete, in special fructele, care nu se gatesc imediat nu trebuie aruncate sau uitate in frigider ci este mai bine sa se prepare imediat fie o salata de fructe, fie un suc natural sau o zeama concentrata de legume care, daca este bine congelata, va putea fi folosita a doua zi la prepararea mesei.

Sarea si grasimile din mancare pot fi substituite sau folosite in cantitati mai mici prin apelul la condimente diverse si sanatoase.

Mai toate produsele conservate sau uscate pot contine multa sare si trebuie gasite tehnici utile de eliminare a excesului de sare sau se poate renunta definitiv la achizitionarea de astfel de produse.

Placintele si alte deserturi gustoase se pot prepara cu mai putina crema pe baza de smantana, zahar si grasimi, optandu-se in schimb pentru fructe precum bananele, capsunile, merele si altele.

Cerealele integrale nu trebuie sa lipseasca din camara de alimente, iar daca va pricepeti preparati periodic si o paine sanatoasa de casa din acestea.

Laptele degresat, smantana degresata sau chiar si iaurturile ar trebui folosite mai des la copt deoarece isi vor face treaba la fel de bine daca bucatarul este unul priceput.

Grasimile nu trebuie eliminate din alimentatie deoarece organismul are nevoie de acestea pentru a putea procesa multe minerale si vitamine, dar este importanta sursa de unde obtinem aceste grasimi, adica sunt de preferat uleiurile vegetale neprajite si carnea de peste sau de pasare oricaror alte surse mai putin sanatoase.

Autor:  Lucia Mihailescu