Site coolinaria.ro

Tehnici de gatit sanatoase


Tehnici de gatit sanatoase Gatitul sanatos tine mai putin de arta desavarsita a maestrilor culinari si mai mult de regulile stricte de igiena si preparare a alimentelor precum si de calitatea tuturor ustensilelor folosite la gatit si la curatenia din bucatarie.

Tehnicile de gatit utilizate in propria gospodarie sunt esentiale pentru sanatatea noastra deoarece vom consuma in mod frecvent mancarea de casa si, destul de rar, mancarea preparata la restaurant sau in alte gospodarii.

Stiintific, s-a stabilit deja ca cele mai sanatoase alimente sunt cele preparate la abur sau fierte simplu, cele preparate la cuptorul obisnuit si cele preparate la gratar, fara ulei sau doar cu foarte putin ulei vegetal.

La cuptor, de exemplu, exista inca ideea gresita ca putem prepara preponderent aluaturile si deserturi variate, dar adevarul este ca trebuie sa ne obisnuim sa gatim la cuptor si felurile principale precum carnea de pasare, pestele, legumele si chiar si fructele. Astfel este mai sanatos si destul de simplu de preparat.

Gratarele sunt si acestea baza unor mese sanatoase, dar si in acest caz se uita prea des ca nu doar carnea poate fi preparata la gratar, dar si legumele sau fructele merita sa fie gatite astfel deoarece vor fi nu doar mai gustoase, dar si mai sanatoase pentru noi. Singura atentionare in acest caz este sa se reduca la minimum uleiul folosit si sa se indeparteze cu grija marginile carbonizate la final.

Mancarea preparata la abur sau fiarta in apa sau in zeama de carne ori de legume este si aceasta foarte sanatoasa si gustoasa, dar merita acordata o atentie speciala la temperaturile folosite la fiertul alimentelor. Focul, de obicei, trebuie dat la minimum dupa primul clocot, iar alimentele congelate nu se pun niciodata la fiert imediat deoarece apare riscul de contractare in timp a cancerului si a altor boli de stomac.

De multe ori, pe parcursul procesului de gatit, se apeleaza si la prajirea diferitelor ingrediente in ulei vegetal sau grasime animala, si nu este o tehnica de gatit gresita, doar ca prea multe persoane inca tin alimentele prea mult la prajit, aproape carbonizandu-le si de aceea crescand riscurile pentru sanatate. Prajirea alimentelor se face in putin ulei alimentar, la o temperatura nu prea ridicata si doar pana ce se rumenesc usor acestea. Urmeaza apoi apelarea la alte tehnici de gatit precum fierberea sau coacerea la cuptor. Friptura de carne sau cartofii-pai nici macar nu se recomanda a fi gatite prin acest procedeu.

Separat de toate tehnicile sanatoase de gatit amintite anterior, dar fiind bine sa le insoteasca in permanenta pe acestea este procesul de condimentare a mancarii, care va ajuta simtitor la obtinerea unor rezultate deosebite, dar si la un gatit mai sanatos. Prin apelul la condimente proaspete sau uscate, se pot crea mancaruri foarte gustoase, sanatoase si placute ca aspect, cu un minimum de eforturi.

A nu se uita deci sa se apeleze mereu la tehnicile sanatoase de gatit si sa se renunte treptat la toate modalitatile gresite de preparare a hranei noastre de zi cu zi. Mare parte dintre bolile cu substrat alimentar din prezent se datoreaza exact acestei probleme deci mai multa atentie din acest punct de vedere nu va putea strica nimanui.

Autor:  Lucia Mihailescu