Site coolinaria.ro

Spalarea fructelor si a legumelor


Spalarea fructelor si a legumelor Tocmai ai ajuns de la piata cu o plasa plin de fructe si legume proaspete si vrei sa te asiguri ca acestea vor ramane asa suficient timp inainte de a le servi stomacului.

De ce trebuie sa le spalam?
Orice fruct ai cumparat, de la cirese, la castraveti acestea trebuie spalate imediat ce ai ajuns acasa si mai ales in cazul in care vrei sa le consumi, trebuie sa fim constienti ca pe acestea se mai pot inca gasi resturi de la ingrasaminte chimice sau pesticide, praf, pamant, bacterii sau chiar ciuperci. Din fericire a te imbolnavi de la fructe nespalate se intampla rar deoarece in bucataria romaneasca intotdeauna acestea sunt spalate din timp. Totusi nu ignora aceasta etapa avand ca baza ca fructul pare curat, sau ca nu ai chef sa te duci pana la bucatarie sa clatesti ori nu mai ai rabdare sa ajungi pana acasa deoarece nu mai poti de pofta; este mai bine sa previi din timp decat sa ajungi pe un pat de spital cu crampe atat de puternice incat nu vei mai putea gandi.

Metode de spalat
- pui apa intr-un bol si rastorni fructele in el, le amesteci usor si schimbi apa de cate ori este nevoie pentru ca acestea sa fie curate.
- apa calduta, rar este folosita aceasta metoda din cauza faptului ca spalandu-le cu apa calda multe din fructe isi pierd din savoare.
- apa rece de sub robinet, iei fiecare fruct/leguma in parte si o speli bine pana orice urma de murdarie dispare.

Uscarea
Fructele si legumele imediat dupa spalare trebuie uscate cu ajutorul unui prosop sau cu hartia de bucatarie, exceptie facand cazurile in care acestea ajung imediat dupa spalare in oala cu supa. In ce mai mare parte, apa este inamicul aromelor, astfel ca prin uscarea corespunzatoare a fructelor acestea isi pastreaza savoarea. Atentie salate, varza, precum si alte verdeturi ca marar, patrunjel trebuie spalate numai in boluri deoarece nu mai asa orice urma de pamant va fi indepartata, de cele mai multe ori splarea lor sub jetul robinetului nu este suficienta, presiunea apei nefacand decat sa impinga murdaria si mai mult in interiorul coroanei (in special in cazul salatelor/varza).

Scapam de spalat
In cazul unor produse nu este nevoie de spalare deoarece foarte rar interiorul lor este afectat de efectele din exterior iar aici intalnim toate produsele ce se pot decoji ca: ceapa, usturoiul, citricele, bananele, portocale etc.

Autor:  Raluca Rusu