Site coolinaria.ro

Cartofi deliciosi, chiar si la dieta


Cartofi deliciosi, chiar si la dieta Mitul conform caruia cartoful ingrasa a fost demontat de specialisti. Este adevarat ca prajiti cu mult ulei si consumati cu alte alimente nepotrivite cartofii pot deveni adevarate pericole calorice, insa gatiti in cele mai simple moduri si cu foarte putin ulei sau deloc, acestia sunt numai buni, chiar si intr-o dieta.

Sunt usor de gasit, au un pret accesibil si pot fi inclusi in numeroase preparate, de aceea cartofii reprezinta unul din alimentele principale peste tot in lume. Cei recomandati sunt, desigur, cei fierti sau copti, iar gatiti in acest fel nu ingrasa, avand mai putin de 100 de calorii la 100 de grame. In plus, gatiti in acest fel, nu contin colesterol, in schimb are multi nutrienti, printre care fibre, minerale, antioxidanti, vitamine. Cartofii ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic din organismul nostru, nu ingrasa si nu provoaca diabet sau alte boli daca sunt consumati corect si cu moderatie.

Iata cateva moduri de a prepara cartofii astfel incat sa fie gustosi, hranitori si sa nu dauneze sanatatii. Cea mai simpla si cea mai sanatoasa metoda de preparare a cartofilor este fierberea. Acestia se pot spala, si pune la fiert cu tot cu coaja, urmand a fi decojiti abia dupa fierbere, in momentul in care vor fi consumati. Pentru un plus de gust se poate adauga sare, piper si putina verdeata.

Cartofii copti pot fi preparati usor la cuptor, in coaja sau curatati. Cartofii copti umpluti pot fi un fel delicios si care arata extraordinar. Utilizand o tija speciala pentru gaurit legume, se pot obtine cartofi gata pentru umplut, iar partea din cartof ce se scoate din interor va avea o forma interesanta de spirala, ce va fi si ea pusa la copt. Pentru a umple cartofii se recomanda utilizarea altor legume fierte, carora se adauga condimente si chiar putina sunca sau cascaval.

Pentru a obtine cartofi prajiti mai sanatosi nu se va folosi ulei, sau se va pune foarte putin, pe o placa pentru cuptor, perforata si teflonata. Aceasta placa este creata pentru a obtine cartofi crocanti, fara grasimi. Pentru ca pregatirea cartofilor sa fie mai rapida si cu putin efort, cartofii pot fi taiati perfect cu ajutorul unui dispozitiv cu doua gratare : unul pentru a obtine cartofi subtiri sau « pai » si unul pentru a obtine cartofi taiati traditional.

Cartofii sunt legume rezistente si pot fi pastrati timp indelungat in cantitati rezonabile, insa conditiile de pastrare trebuie sa fie adecvate. Un saculet din panza de iuta, ce permite o buna aerisire este ideal pentru pastrarea cartofilor cat mai mult.

Autor:  Imbrea Cosmina