Site coolinaria.ro

Ce iti trebuie pentru a fi un bun bucatar?


Ce iti trebuie pentru a fi un bun bucatar? Bucatarii buni, indiferent daca sunt maestri in arta culinara sau doar simpli amatori, sunt destul de rari, ei separandu-se de restul persoanelor printr-un talent deosebit si prin niste instincte specifice care le permit sa experimenteze cu succes la realizarea unor retete culinare variate.

Un bun bucatar va fi intotdeauna capabil sa incropeasca o masa delicioasa din te miri ce ingrediente pe cand bucatarii de duzina vor avea nevoie nu doar de ingrediente din belsug, dar si de putin noroc in tot ceea ce intreprind.

Sa vedem deci in continuare cam ce separa bucatarii de exceptie de restul persoanelor, analizand atat tehnicile culinare practicate de acestia cat si modalitatile in care isi selecteaza ingredientele si ustensilele de gatit:
- Un bun bucatar, mai intai de orice, va intelege din start reteta culinara, el fiind capabil sa vada mental nu doar toti pasii de urmat, dar si sa intuiasca rezultatul final, optand apoi sau nu pentru punerea in practica a retetei culinare vizate.
- Ustensilele folosite de un bucatar cu experienta nu sunt neaparat unele foarte complexe, dar ele se vor regasi intr-o gama completa in bucataria acestuia si vor putea fi utilizate cu maxima eficienta si usurinta. In plus, asemenea persoane se vor descurca fara probleme atat cu echipamente noi de gatit cat si cu altele de generatie mai veche.
- Orice bucatar priceput apeleaza constant la toate tehnicile de gatit si nu face nici un compromis din acest punct de vedere, el folosind intotdeauna metoda cea mai eficienta pentru prepaprarea alimentelor.
- Cei priceputi in arta culinara apeleaza foarte rar la condimente praf sau alte condimente la pachet de pe piata si folosesc frecvent condimente proaspete, ceea ce face ca si mancarea sa fie mai gustoasa.
- Ustensilele de gatit pe care le folosesc bucatarii buni sunt foarte bine intretinute plecand de la cutitele ascutite cu maiestrie si pana la recipientele de gatit, intotdeauna aflate intr-o stare optima.
- Siguranta si igiena alimentara sunt de nelipsit din bagajul de resurse al bucatarilor buni, acestia nefacand niciodata compromisuri din acest punct de vedere.
- Alternarea meniurilor zilnice precum si diversificarea acestora sunt parte din succesul bucatarilor priceputi.
- Desi unii cred ca lucrurile stau diferit, o mancare gatita cu arta nu presupune tehnici complexe sau metode inedite ci mai degraba simplitate in indeplinirea fiecarui pas al actului culinar.
- Ceea ce reprezinta poate foarte bine pe bucatarii de exceptie este curatenia si armonia desavarsita in care isi prepara acestia mancarea precum si curatenia si intretinerea bucatariei facute la sfarsitul gatitului.
- In sfarsit, pasiunea actului culinar, placerea evidenta de a gati si a aranja masa cu arta sunt fara indoiala indicii clare care arata ca avem de-a face cu un bucatar de exceptie.

Autor:  Lucia Mihailescu