Site coolinaria.ro

Dieta franceza


Dieta franceza Franta nu este doar o faimoasa destinatie turistica pe harta lumii, dar in egala masura este si una dintre tarile recunoscute pe plan mondial pentru traditia sa culinara bogata. Nu e deci de mirare faptul ca una dintre cele mai de succes diete de intretinere provine din acest spatiu cultural, care incorporeaza in egala masura atat principiile dietei de tip mediteranean cat si aromele si gusturile specifice bucatariei traditionale franceze.

La baza dietei franceze stau, la fel ca si la vecinii italieni, alimentele naturale, neprocesate de tipul pestelui, fructe si legume, cereale integrale si uleiul de masline, dar exista si un specific dat de catre condimentele preferate de bucataria franceza precum verdeturile de tot felul, proaspete sau uscate, ardeii grasi si cei iuti, piperul, mustarul, fructele exotice cum sunt ananasul, papaia sau mango, toate acestea aducand un plus de savoare la mesele zilnice, cu siguranta cautat de catre multi dintre noi.

Dieta franceza incearca sa mentina un bun echilibru intre aporturile de grasimi mono si polinesaturate obtinute exclusiv din produse naturale vegetale si cele obtinute din lactate, branzeturi si unt, iar ceea ce este surprinzator aici e faptul ca nu se depasesc niciodata cele 1800 de calorii recomandate pentru consumul zilnic, ba dimpotriva uneori se ajunge chiar si sub 1500 de calorii desi meniul ales pare sa sugereze cu totul altceva.

Ca punct de plecare atunci cand se adopta aceasta dieta se recomanda intotdeauna sa se porneasca de la mese care includ grasimile mono si polinesaturate si acizii grasi omega-3 si omega-6 alaturi de ingrediente cat mai proaspete, eliminandu-se in acelasi timp toate grasimile saturate din dieta. Astfel se asigura atat o alimentatie echilibrata cat si un gust deosebit al mancarurilor preparate peste zi.

In continuare se recomanda o atentie marita acordata numarului de calorii asimilate in fiecare zi, respectiv se descurajeaza consumul de alimente procesate de tipul margarinei, a fainii albe sau a produselor de patiserie din comert in favoarea cerealelor integrale si a lactatelor si branzeturilor degresate. Se pot introduce si deserturi delicioase la masa, dar care sa includa cat mai putine ingrediente procesate. Tot acum este bine sa se inceapa si un program mai riguros de exercitii fizice zilnice care sa ajute la arderea eficienta a grasimilor si sa permita astfel scaderi bune in greutate.

Odata ce metabolismul este reasezat in acord cu noii parametri stabiliti prin alimentatie si miscare fizica, se poate apoi, dupa caz, sa se continue dieta de scadere in greutate prin reducerea numarului zilnic de calorii sau se poate trece catre un program alimentar de crestere a masei musculare printr-un aport constant de proteine obtinute de regula din oua, peste si piept de pasare.

Dintre produsele alimentare recomandate de catre dieta franceza putem aminti cerealele integrale pentru micul dejun combinate cu fructe exotice proaspete, lactatele si branzeturile degresate, salatele de legume, de cruditati sau de fructe de mare cu sau fara bucatele de piept de pui, oua sau carne de peste, iaurturile degresate, fructele de padure si semintele, un aport marit de asparagus, broccoli si conopida, cartofii dulci, orezul brun, fulgii de ovaz, painea neagra si painea integrala, uleiul de masline si altele.

Dieta franceza nu este din pacate o dieta comoda deoarece presupune destul de multe batai de cap cu procurarea ingredientelor pentru prepararea meselor zilnice si, nu de putine ori, poate lovi si direct la buzunare pentru ca presupune si includerea obligatorie de produse alimentare nu intotdeauna ieftine sau usor de gasit. Consumul crescut de apa este bineinteles intru totul recomandat, dar se incurajeaza si consumul moderat de vin, in special vin rosu, precum si cel de cafea si ciocolata de calitate.

Ceea ce vorbeste in favoarea dietei franceze este numarul redus de calorii asimilate zilnic, aceasta fiind cu adevarat o dieta deosebit de gustoasa si sanatoasa, care insa nu se bazeaza pe un aport de ingrediente procesate pentru atingerea unui gust placut ci apeleaza constant la condimente proaspete si ingrediente naturale, sarace in grasimi, care pot astfel sa transforme o masa altfel destul de anosta intr-o adevarata bucurie a simturilor.

Dieta franceza, la fel ca si dieta mediteraneana, incurajeaza scaderea in greutate si intretinerea corpului la niste standarde multumitoare, promovand fara discutie si miscarea fizica regulata. Este o dieta nu foarte accesibila, care se adreseaza mai degraba persoanelor fara responsabilitati familiale sau celor cu dare de mana, nefiind totusi prea convenabila ca dieta de familie si neavand o deschidere speciala catre tipul de alimentatie specifica celor mici. Pentru adultii care se respecta insa dieta franceza este fara doar si poate o dieta bine echilibrata in nutrimente de calitate si poate constitui astfel baza unei vieti sanatoase si indelungate.

Autor:  Lucia Mihailescu