Site coolinaria.ro

O dieta fara produse lactate


O dieta fara produse lactate Laptele si derivatele sale sunt produse alimentare de nelipsit de la mesele noastre zilnice insa, din pacate, nu toate persoanele pot consuma asemenea alimente fara sa nu se resimta din cauza unei intolerante la lactoza sau a unor alergii mai severe la oricare dintre compusii lactatelor. De aceea este bine sa se stie ca putem adopta si o dieta ehilibrata din care sa lipseasca complet lactatele, adica o dieta fara lapte, smantana, iaurturi, unt sau branzeturi.

Persoanele care au nevoie de o astfel de dieta sunt de obicei cei care nu pot digera satisfacator cantitati crescute de lactoza si din aceasta cauza ei nu vor putea procesa corect nici unul dintre produsele lactate. Ca inlocuitori ai acestor produse se propun de obicei orezul si produsele din soia insa se pot procura nutrimentele esentiale continute de lactate si dintr-o gama mai variata de alimente precum pestele, ouale, carnea de consum, fructele si legumele.

In Occident exista si o intreaga industrie a produselor alternative pentru persoanele care prezinta intoleranta la lactoza aici putand fi intalnite produse precum laptele de migdale, piureul de mere, pere sau prune, branzeturi diverse din soia si orez, lapte din cereale, lapte din ovaz, lapte din orez sau lapte din soia. In alte situatii insa exista si pericole in sensul ca anumite ingrediente continute de produse aparent inofensive pot declansa reactia alergica din cauza continutului ascuns de lactoza, acesta fiind cazul unor bauturi alcoolice sau racoritoare, a mai multor derivate din carne, a dulciurilor si produselor de patiserie sau a produselor tip fast-food unde se mai strecoara uneori si unt, branza dulce sau alte produse lactate.

Intr-o dieta fara produse lactate cel mai sanatos este sa fie introduse pe langa alimentele preferate, care nu contin nici o urma de lactate, si acele produse care vor suplini cu succes necesarul de calciu, vitamina D si alte minerale si vitamine prezente in mod obisnuit in produsele lactate, iar aici putem aminti varza, broccoli, conopida, spanacul, fasolea, tofu, cereale integrale simple sau in produse alimentare diverse, carne de purcel si de vita fara grasime, peste din cele mai variate sortimente, nuci, seminte, uleiuri vegetale, in special ulei de masline, si nu in ultimul rand, mierea de albine si derivate ale sale.

Pregatirea retetelor culinare pentru persoanele aflate la o dieta fara lactate nu este intotdeauna usoara deoarece foarte multe feluri de mancare vor solicita si ingrediente pe baza de lactate, dar cu putina inventivitate se pot gasi si subtitute bune ale acestor ingrediente, cele mai des folosite fiind de obicei ouale, sucurile naturale din fructe si/sau legume sau zeama de lamaie. Lucrurile se complica putin atunci cand reactia de respingere se manifesta si in cazul introducerii oualor la dieta, fiind deci nevoie acum si de o atentie marita si de niste eforturi suplimentare pentru prepararea meselor zilnice.

Foarte important pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza si, eventual, la substantele din ouale pentru consum este contactul permanent cu medicul specialist care va repeta analizele de cate ori va fi nevoie pentru a depista orice modificare survenita anterior si va face recomandarile care se impun inclusiv cele in plan alimentar. Din pacate, intoleranta la lactoza este de cele mai multe ori ireversibila insa in anumite cazuri exista si sansa de a depasi aceasta stare si a se putea reveni la un comportament alimentar normal.

Autor:  Lucia Mihailescu