Site coolinaria.ro

Cum asortam vinul si branzeturile la masa?


Cum asortam vinul si branzeturile la masa? Asortarea corecta a vinurilor si branzeturilor la masa este cu adevarat o dovada a maiestriei desavarsite in arta culinara si nu se poate spune ca exista multe persoane care sa se priceapa bine la o asemenea indeletnicire.

De obicei, se pleaca de la sortimentul de branza pe care dorim sa il servim alegandu-se apoi si vinul potrivit, care sa potenteze sau, dimpotriva, sa amelioreze gustul branzeturilor. Vinurile alese pot proveni din toate soiurile cunoscute, si pot fi atat albe sau roze cat si rosii sau negre.

Intrucat exista nenumarate sortimente de branzeturi si de vinuri pe piata, nu va putem oferi decat o lista orientativa a doar cateva sortimente de branzeturi, alaturi de vinurile care le pot insoti fericit:
- Brie, o branza fina si cu un gust deosebit merge de minunte, de exemplu, cu Sampanie si Merlot;
- Branza Camembert poate fi insotita de vinuri preum Cabernet sau Chenin Blanc;
- Emmentaler, o branza elevetiana celebra, se impaca de minune cu Beaujolais si la fel stau lucrurile si in cazul sortimentului grecesc de branza Feta;
- Mozzarella proaspata merge bine cu vinuri rosii, usoare;
- Gorgonzola se impaca minunat cu vinul de Bordeaux;
- Branza Gruyere trebuie asortata cu vinuri precum Chardonnay si Sauvignon Blanc;
- Parmigiano- Reggiano nu poate da gres daca este insotit de Chardonnay care merge bine si cu branza Provolone;
- Branza afumata Gouda si alte sortimente de branza afumata merita insotite la masa de vinuri rosii mature;
- In sfarsit o branza albastra, innobilata cu mucegai, cum este branza Stilton va putea fi insotita de celebrul vin de Porto, care ii potenteaza gustul de minune.

Obiceiul de a asorta branzeturile cu soiuri potrivite de vinuri nu este deloc un moft al bucatariei moderne ci se trage tocmai de pe vremea sofisticatilor romani si mult de dinaintea lor, astfel de mese fiind atunci ca si acum considerate drept adevarate festinuri de catre cunoscatorii gurmanzi. Pentru persoanele care chiar acorda atentie gusturilor si aromelor preparatelor pe care le servesc si dezvolta o pasiune din acest punct de vedere mesele de branzeturi acompaniate de vinuri pe masura vor fi mereu atat un test de maiestrie cat si una dintre putinele bucurii pe care ti le mai poate oferi viata moderna din prezent, cam fada si oarecum indepartata de la cursul sau firesc.

Autor:  Lucia Mihailescu