Site coolinaria.ro

Cum procesam proteinele din alimente?


Cum procesam proteinele din alimente? Toate alimentele bogate in proteine contin in egala masura si grasimi si carbohidrati, in cazul legumelor fiind vorba despre o combinatie de proteine si carbohidrati, iar in cazul carnii si a oualor existand o combinatie de grasimi si proteine. Nucile si semintele diverse prezinta intr-un mod fericit aceeasi structura cu carnea si ouale, adica o combinatie de proteine si grasimi insa in proportii diferite fata de carne sau oua.

Atunci cand dorim sa adoptam o dieta bogata in proteine va trebui deci sa urmarim cu atentie raportul dintre aceste proteine si carbohidrati sau grasimi, care de obicei va fi evidentiat si pe etichetele produsului sau, in cazul legumelor, va putea fi consultat prin apelul la tabelele puse la dispozitia publicului de catre diferite surse de informare. Cel putin pana ce ne intra in obisnuinta nu e deloc o idee rea sa ne procuram noi insine asemenea date utile fie listandu-le de pe Internet, fie procurandu-ne literatura de specialitate.

De obicei, carnea care contine mai multe proteine va fi mai greu de gatit prin simpla ei prajire deoarece proteinele o fac mai uscata pe cand grasimea ii confera o textura mai moale si deci mai usor de gatit. Carnea de pui fara pielita, de exemplu, se usuca imediat daca nu o gatim si in putina apa sau in vin si acesta este un semn ca avem de-a face cu mai multe proteine si mai putine grasimi. Mezelurile insa si alte derivate din carne nu mai sunt bune surse de proteine deoarece, la gatit ele isi pastreaza o textura moale, in parte din cauza grasimilor si in parte din cauza ingredientelor suplimentare pe care le mai pot contine. Si carnea de peste poate fi testata intr-un mod similar, existand pesti mai bogati in proteine (cei oceanici) si pesti mai bogati in grasimi (pestii crescuti la fermele de peste).

Cu legumele bogate in proteine lucrurile stau putin diferit, aici fiind nevoie sa se consume cantitati mai mari din aceste produse pentru a se asigura necesarul dorit de proteine insa astfel apare si riscul cresterii in greutate, fapt care uneori ii poate face pe multi sa renunte la sursele vegetale de proteine in favoarea surselor animale. Legumele boabe si orezul sunt totusi mai bogate in proteine decat alte legume, dar se recomanda ca mai degraba sa se prefere meniuri alternative de legume si carne la dieta pe baza de proteine si nu sa se aleaga doar o singura sursa, fie cea vegetala fie cea animala.

Proteinele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului si trebuie sa nu lipseasca de la dieta, iar cei care cred ca se pot alimenta sanatos in absenta acestor proteine gresesc deoarece isi pot obisnui organismul cu un curs periculos, aducandu-l pana la punctul in care nu va mai fi capabil sa proceseze corect proteinele. Nu este obligatoriu sa se opteze pentru proteinele din surse animale, dar ele nu trebuie totusi sa lipseasca din meniul nostru zilnic. Ceea ce trebuie supravegheat atunci cand consumam mese pline de proteine este raportul corect dintre acestea si grasimi sau carbohidrati, pentru a reusi astfel sa avem un control mai bun asupra cresterii in greutate.

Autor:  Lucia Mihailescu