Site coolinaria.ro

Procesarea corecta a alimentelor


Procesarea corecta a alimentelor Aproape toate alimentele au nevoie de a fi procesate inainte de a fi comercializate pentru consum, dar in unele cazuri acest lucru presupune doar eliminarea microorganismelor daunatoare pentru sanatatea omului, pe cand in alte cazuri se urmareste mai ales profitul si de aceea se altereaza serios produsul natural prin adaugarea de substante care sa ii potenteze gustul, culoarea si mirosul.

Procesarea alimentelor va conduce intotdeauna la modificari structurale ale acestora in functie de tehnicile folosite si de gradul de procesare dorit. Cel mai mult de suferit din acest punct de vedere au chiar nutrimentele din produsul procesat, unele putand sa dispara pentru totdeauna, ca prin minune, iar altele devenind foarte instabile si putand sa fie mai usor distruse pe parcursul gatitului.

Vitaminele solubile in apa, de exemplu, sunt mai expuse pe durata procesarii unui aliment decat vitaminele solubile in grasimi si aici este vorba despre folati, tiamina si vitamina C, adica nutrimente esentiale pentru buna functionare a organismului. Mai rau este faptul ca, mult inainte ca produsul brut sa ajunga pe linia de procesare alimentara, acesta tot va fi afectat din punct de vedere nutritional chiar pe durata cultivarii sau a cresterii sale, printr-o gama destul de mare de agenti chimici de tipul fertilizatorilor sau a pesticidelor. Acestia de asemenea au un rol negativ in distrugerea vitaminelor solubile in apa sau a altor nutrimente esentiale din foarte multe produse agricole.

In cazul cerealelor situatia este chiar dramatica, aici inlaturandu-se prin procesarea lor exact partea care contine cele mai multe nutrimente, precum fibrele alimentare, vitaminele si mineralele. Acest lucru se intampla deoarece cerealele s-ar deteriora mai usor in silozuri daca li s-ar lasa si coaja intacta insa este posibil sa se aloce macar in sezonul de recoltare si cateva luni dupa aceea cantitati utile de cereale integrale pentru producerea de paine integrala foarte buna pentru sanatatea consumatorilor. E drept ca din coaja cerealelor se fac, tot prin procesare, o serie de produse menite sa ajute la fabricarea painii integrale, dar calitatea lasa de dorit de multe ori din acest punct de vedere.

Cam aceleasi lucruri negative pentru nutrimentele din produsele brute se intampla si prin aplicarea celorlalte tehnologii de procesare a alimentelor, fie vorba de conservare, inghetare, pasteurizare sau dezhidratare. Daca la aceasta, mai adaugam si efectele negative care au loc pe parcursul gatitului alimentelor, mai ales prin prajire sau coacere la microunde, atunci este lesne de inteles de ce nu reusim mai niciodata sa simtim cu adevarat rezultatele unor diete de dezintoxicare si revitaminizare a organismului sau de ce sfaturile alimentare, atat de frumoase si credibile cand sunt puse pe hartie, nu isi arata eficienta in mod practic.

Ceea ce se poate face pentru a se preveni asemenea efecte nedorite ale procesarii alimentelor atat la nivel industrial cat si casnic este, cel putin in ce priveste consumatorul de rand, sa se cumpere pe cat posibil produse agro-alimentare si de la producatorii particulari despre care se stie ca utilizeaza ingrasaminte organice si, bineinteles, sa se foloseasca doar acele tehnici de gatit cunoscute ca sanatoase si bune pentru prezervarea mineralelor si a vitaminelor.

Gatitul la aburi, fiertul alimentelor sub capac, gatitul la cuptor si gratarele vor reusi sa conserve macar o parte dintre vitamine si minerale, iar prepararea de salate si garnituri cu produse proaspete si bine spalate este binevenita in orice perioada a anului. Ce mai trebuie retinut este si faptul ca destul de multe produse inca se proceseaza suficient cat sa se elimine toti daunatorii si bacteriile, dar fara a se altera prea tare proprietatile lor nutritive si exact asemenea produse vor trebui achizitionate mai des deoarece ele sunt garantat si mai sanatoase decat altele, procesate poate prea mult si cu rezultate dintre cele mai negative.

Autor:  Lucia Mihailescu