Site coolinaria.ro

7 secrete pentru un tort delicios


7 secrete pentru un tort delicios Uneori dorim sa ne incercam talentele in bucatarie, poate chiar sa facem un tort pentru familie sau pentru cineva in mod special si dorim ca acesta sa fie super delicios. Insa nu intotdeauna dorintele noastre sunt ascultate si de cele mai multe ori dupa ce reusim sa umplem bucataria cu fum, facem rapid o comanda la cea mai apropiata cofetarie. In randurile de mai jos sunt cateva sfaturi ce va vor ghida in a obtine un tort foarte bun.

1. Fructele si siropul din fructe
Adauga intre balturile tortului fructe (in special bananele si portocalele) acestea dau savoare si o consistenta delicioasa, iar pentru a insiropa blaturile apelati cu incredere la sucul obtintul din fructe.

2. Hartia de copt
Aceasta nu trebuie sa lipseasca mai ales atunci cand pui blatul pentru tort la copt, hartia se pune in tava in care se va adauga compozitia. Ea ajuta ca aluatul sa nu se lipeasca de tava, elimina golurile nedorite din forma tortului si poti astfel sa scoti tortul cu usurinta cand e gata (nu uita, indeparteaza hartia dupa ce blatul sa racit).

3. Temperatura
Atentie sa menti o temperatura constanta nu foarte ridicata pentru a evita ca partea exterioara sa se coaca, dar in interior aluatul sa fie inca crud, sau ca blatul sa se arda. Supravegheaza in permanenta tava de copt pentru a fi sigura ca acesta creste cum trebuie.

4. Nu-l lasa in cuptor mai mult decat trebuie
In primul rand tortul nu este cozonac asa ca nu astepta ca, culoarea lui sa devina maronie ca un semn ca blatul este copt. Culoarea ce arata ca acesta este gata este de galben-auriu, iar cand se obtine acesta culoare deschide cuptorul si cu ajutorul unei scobitori inteapa blatul, daca acesta se poate scoate cu usurinta si nu ramane nici o firmitura de aluat lipita de betisor inseamna ca este gata.

5. Lasa-l 10 minute
Dupa ce este gata si il scoti din cuptor lasa-l pentru cel putin 10 minute pentru a se raci si astfel compozitia sa isi intareasca structura inainte de a-l taia, altfel risti ca atunci cand il tai sa se rupa bucati de blat stricand forma acestuia.

6. Glazura de faina
Foarte putine persoane stiu de acest truc folosit de bucatarii profesionisti, dureaza doar cateva minute dar merita efortul. Se pun cateva linguri de faina intr-un bol si apoi se adauga apa cat sa se obtina o compozitie foarte usoara, cu aceasta se unge tot tortul. Glazura de faina este un strat protector pentru tort mai ales daca acesta este facut cu ceva timp inainte de fi servit, este si o baza ideala pentru compozitia ce va fi pusa atat in interior dar si pentru frisca sau ciocolata cu care este acoperit si ce va fi ca un lipici ce il va mentine, nepermitand glazurii sa se prelinga de pe tort stricand astfel aspectul.

7. La frigider cu tine
Dupa ce este imbracat, aranjat, cosmetizat cu tot ce trebuie, pentru ca acest tort sa arate excelent trebuie pus la frigider pentru cateva ore bune inainte de a fi servit, pentru ca structura sa se intareasca si totodata pentru a permite diferitelor arome sa se amestece iar atunci cand va fi servit sa se poata taia cu usurinta.

Autor:  Raluca Rusu